Sunday, 28 March 2021

JJCP U.K V.2: Day 09 (Part #2)

 Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..


HARI/TARIKH:
@ KHAMIS, 5 DISEMBER 2019

LOKASI KEJADIAN:
@ PORTMEIRION FACTORY SHOP
@ CITY CENTRAL MOSQUE


Puas hati saya bila berjaya jejakkan kaki di tempat seperti Wanlockhead, Buxton dan Flash. Walaupun ianya tak popular dan bukan menjadi tourist spot untuk pelancong, sekurangnya ada rekod mengenai tempat-tempat ni. Memang saya masukkan sebagai agenda utama untuk singgah dalam itinerary. Barulah ada kelainan dalam trip kali ni. Hihi.. Ada lagi tempat yang menjadi rekod di UK yang bakal kami singgah nanti. Tunggu aje la bila sampai masanya ya. Benda boleh sampai dengan kereta sewa, buat apa ikut travel agent. Hehe.. Apa-apa pun kejap lagi kami nak ke tempat impian wife saya. Kelihatan dia dah mula keluarkan list barang yang dipesan kawan-kawan. Prepare awal supaya tak kalut katanya. Hihi..

Next destination... Stoke-on-Trent

Kepada peminat pinggan mangkuk UK pasti tau apa yang ada di Stoke-on-Trent. Masa trip 2012 dulu wife saya masih belum minat pasal alatan dapur. Pakai je mana-mana pinggan dan cawan yang ada. Masa berubah, maka minat juga berubah. Bila dah masuk level makcik dan pakcik ni for sure akan timbul jua minat yang baru, selari dengan usia. Lumrah kehidupan seorang manusia. Masa kecik dah tentu suka dengan mainan. Bila masuk alam remaja mula beralih kepada pakaian dan hiasan untuk diri. Tapi barang kemas belum mampu lagi masa tu. Bila dah masuk zaman dewasa dan dah ada duit sendiri, barulah tercetus minat yang lain pula. Begitulah perkembangan manusia.

Sampai sudah di bandar Stoke-on-Trent

Lebih sejam memandu dari Buxton, akhirnya kami sampai di bandar Stoke-on-Trent. Terujanya wife saya bila nampak signboard Portmeirion. Dia dah siap bagi arahan kat anak-anak untuk bantu dia bawak troli kat dalam kedai nanti. Tengok pada list yang dia pegang memang banyak barang yang dipesan oleh kawan-kawan. Pasti lama kami kat sini. Bersabarlah wahai suami. Impian isteri kena layan juga. Takkan asyik nak layan kehendak diri sendiri. Semalam diorang dah temankan saya beli jersi di Leeds United. Kali ni giliran dia pulak untuk seronok bershopping sambil berniaga. Untung berniaga untuk siapa lagi kalau bukan untuk kami sekeluarga.

Driving route: From Buxton to Portmeirion Factory Shop


@ PORTMEIRION FACTORY SHOP

Jam 11.20 pagi kami tiba di Portmeirion Factory Shop. Kawasan parking amat luas namun hanya ada beberapa kenderaan je di sini. Maknanya tak ramai orang kat dalam kedai. Baguslah, lagi senang nak shopping. Hehe.. Wife senyum sampai ke telinga bila nampak bangunan Portmeirion di depan mata. Sama la seperti saya nampak stadium Leeds United. Benda kalau dah minat memang teruja dibuatnya. Hihi.. Saya parking di tepi bangunan. Kami bersiap-siap untuk mulakan aktiviti sebagai personal shopper. Anak-anak dah nampak supermarket Lidl dan Iceland di seberang jalan. Kita masuk dalam factory shop dulu ye. Agak boring nanti ayah bawak pergi supermarket. Confirm lama kat sini. Hihi..


Apa lagi, let's jom masuk dalam kedai

Saya set 4 jam untuk berada kat sini. Tak boleh lebih masa sebab lepas ni kami akan ke tempat lain dan agak jauh dari sini. Kalau bermalam kat sini takde masalah nak stay selama mana pun. Wife setuju dengan masa yang diberikan. Cukup lama dah tu. Hihi.. Barang yang bakal dibeli disini akan dihantar melalui pos. Memang tak dapat la nak bawak naik flight sekali. Kepada peminat Portmeirion mesti tau betapa beratnya pinggan mangkuk dia. Wife dah siap arrange orang Malaysia kat sini yang akan bantu poskan barang-barang yang dibeli. Cekap sungguh kerja wife saya. Hehe.. Group whatsapp dah buka untuk live order. Jom explore Portmeirion Factory Shop!

Fuhh, banyaknya pinggan. Takde orang pulak tu. Hehe..

Pening kepala saya kejap bila melihat pinggan mangkuk yang ada kat dalam kedai ni. Kita tak minat, jadi tak tau nak menilai. Pada saya semuanya nampak cantik. Banyak yang stock clearance pulak tu. Diskaun pun melampau, sampai 90% pun ada. Huhu.. Ada satu bahagian di mana ada defect pada pinggan tersebut. Saya cuba perhati kat mana defectnya. Ada satu titik kecil yang tak berapa nampak pun dah dikira sebagai defect dan terus dijual murah. Portmeirion amat menjaga kualiti produknya. Wife saya pernah tunjuk harga sebenar pinggan Portmeirion ni pada saya. Harganya agak mahal untuk golongan marhein macam kami. Tapi bila tengok harga selepas diskaun, barulah saya percaya kenapa wife saya beria-ia nak ke sini dan ambil order dari kawan-kawan. Teruskan perjuanganmu wahai isteriku. I'm always supporting you.

Gigih sungguh beliau mengambil order

Portmeirion Factory Shop ada juga sediakan khidmat shipping ke seluruh UK dan luar negara, tapi harga postage mengikut berat barang yang dibeli. Lebih baik cari option lain yang lebih murah. Yang paling penting barangan kat sini boleh claim VAT. Hihi.. Sedang seronok belek cawan dan pinggan yang bermacam design, kelihatan satu family dari Malaysia masuk ke dalam kedai. Saya sempat berborak dengan pakcik yang datang dengan wife dan anak-anaknya. Diorang datang bercuti selama semingu di sini. Terkejut dia bila mengetahui kami ke sini shopping untuk kawan-kawan. Wife dan anak-anaknya kurang ramah bila ditegur. Lagak semacam je. Mungkin berbeza level bila melihatkan pakaian mereka. Orang have-have ni. Kami dah biasa jumpa orang macam ni bila di luar negara. Padahal kami berada di tempat yang sama dengan dia kot. Lumrah manusia..

Info tentang shipping postage dan claim VAT

Hampir sejam kat dalam kedai, anak-anak bertanya buat kesekian kalinya bila saya nak bawak diorang pergi supermarket. Diorang dah boring la tu. Hehe.. Saya bawa diorang keluar dan berjalan menuju ke supermarket di seberang jalan. Saya memang suka masuk dalam supermarket. Seronok cuci mata tengok barang yang disusun rapi atas rak. Paling suka bila jumpa barang yang ada tanda halal padahal bukannya nak beli pun. Hihi.. Wife setuju je bila saya kata nak bawa anak-anak keluar berjalan. Barulah dia boleh fokus mencari barang. Kalau tak asyik kena jawab soalan yang sama je dari diorang. Hahah.. Selagi tak pergi, memang berulang la soalan yang sama tanpa henti. Budak-budak dengan pinggan mangkuk memang takde kaitan langsung. Cuba bawak pergi kedai mainan. Hahah..

Terkinja-kinja diorang bila pergi supermarket

Sebelum masuk ke dalam supermarket saya dah bagi arahan jelas, jangan suka hati je ambil makanan. Mungkin ada makanan yang tak halal kandungannya. Masa memilih tu tengok juga harga yang dipaparkan. Siap suruh diorang kira sendiri harga yang tertera didarabkan dengan lima. Barulah diorang tau harga sebenar barang yang dipilih tu dalam ringgit Malaysia. Mana taknya, haritu Elysha kata harga coklat kat sini murah, 99 sen je. Itu 99 pence ye anakku. Pence dengan sen amat berbeza nilainya. Tapi kalau coklat Toblerone harga 99 pence kira murah la tu. Hihi.. Selesai membeli di Lidl, diorang ajak masuk satu lagi supermarket di sebelah. Saya pun ikut sebab tak pernah masuk supermarket Iceland sebelum ni.

Layankan aje diorang ni jalan-jalan dalam supermarket

Sejam juga saya meronda dengan anak-anak di supermarket. Kami balik semula melihat keadaan wife saya. Apa agaknya yang berlaku sekarang ni. Harap-harap dia dah selesai memilih barang yang nak dibeli. Saya tanya dah selesai ke belum. Wife saya tunjuk troli di hujung rak. Fuhh, bukan satu, tapi ada 4 troli penuh dengan pinggan mangkuk. Lain macam penangan Portmeirion ni. Ramai juga kawan-kawan yang berminat dengan produk ni rupanya. Barang untuk kami ada 2 je. Yang lain semuanya pesanan kawan-kawan. Wife saya memang dah sedia ada koleksi Portmeirion di rumah. Dia cuma beli apa yang takde dalam koleksi je. Anak-anak boleh ambil sorang satu troli untuk beratur kat kaunter ye. Hihi..

Tak pernah lagi saya shopping sampai 4 troli. Huhu..

Semasa tunggu giliran untuk membayar di kaunter, orang Malaysia yang kurang ramah tadi beratur di belakang kami. Diorang tak pakai troli pun. Nampak adalah 3-4 pinggan je yang dipegang. Terkejut diorang tengok betapa banyak kami beli. Barulah diorang nak senyum dan bertegur sapa dengan wife saya. Ingat kami takde duit ke? Memang pun sebab semuanya duit dari kawan-kawan yang memesan. Hihi.. Sampai giliran kami, pekerja di kaunter menegur kami dengan senyuman. Dia siap teka kami dari Malaysia. Katanya orang Malaysia memang ramai memborong kat sini. Nampaknya Malaysia sudah sedia maklum terkenal di Portmeirion. Hahah..

Pekerja ni lagi ramah dari orang Malaysia tadi. Huhu..

Lajunya acik ni buat kerja

Alhamdulillah selesai sudah wife saya membuat pembayaran. Sementara menunggu barang kami dimasukkan dalam kotak, wife saya ke kaunter sebelah untuk uruskan claim VAT. Rugi dah beli banyak macam ni tapi tak buat claim. Staff bertugas bantu untuk isikan particular di dalam borang yang disediakan. Dia tanya macam mana kami nak bawa balik semua barang yang dibeli. Wife saya kata ada kawan yang duduk di sini akan bantu poskan ke Malaysia. Dia kata pembeli sebelum ni pun guna cara yang sama. Lebih mudah berurusan dengan orang Malaysia yang duduk di sini. Kalau kami duduk di UK takde masalah untuk guna shipping service dari kedai ni sebab free postage untuk belian lebih dari GBP50.00.

Selesai urusan claim VAT

Selesai semua urusan di Portmeirion Factory Shop, wife saya contact orang Malaysia yang akan uruskan pos barang kami. Diorang akan sampai dalam masa sejam sebab tengah uruskan pos barang yang lain dulu. Dah pukul 2.20 petang dan kami belum solat lagi. Kami maklumkan pada staff kedai untuk tinggalkan barang kami seketika sementara kami mencari masjid berdekatan. Kami naik kereta dan mengikut arahan pada Here Maps menuju ke City Central Mosque yang terletak dalam 3 km dari sini. Tak sampai 10 minit perjalanan akhirnya kami tiba di perkarangan masjid.

Driving route: From Portmeirion Factory Shop to City Central Mosque


@ CITY CENTRAL MOSQUE

City Central Mosque adalah masjid yang terbesar di Stoke-on-Trent. Masjid ni mula beroperasi pada Julai 2013 hasil dari kempen dan derma orang ramai untuk mendapatkan dana sehingga GBP3juta. Masjid ini mempunyai ruang solat utama yang boleh memuatkan seramai 700 jemaah dan ruang solat harian seluas 200 jemaah. Ruang solat bagi jemaah wanita juga ada dan boleh memuatkan 100 jemaah pada satu masa. Kawasan parking di sini amat luas dan sistem CCTV juga ada untuk keselamatan para jemaah yang solat di sini.

City Central Mosque di Stoke-on-Trent

Kami bersiap-siap dan masuk ke dalam masjid. Pintu masuk untuk jemaah lelaki dan wanita berbeza. Jemaah wanita masuk di pintu yang terletak di bahagian tepi masjid. Kami masuk ke dalam dan terus berada di tempat letak kasut. Hanya ada beberapa pasang kasut di rak yang disediakan. Lepas buka kasut kami masuk pintu menuju ke tempat ambil wudhuk. Tiada orang di sini. Selesai berwudhuk, kami terus ke ruang solat harian. Kelihatan beberapa jemaah sedang solat di saf hadapan.

Tempat wudhuk dan ruang solat harian

Selesai solat kami kembali ke kereta dan bersiap-siap untuk kembali semula ke Portmeirion Factory Shop. Alhamdulillah dapat juga kami melawat dan solat di masjid terbesar di Stoke-on-Trent. Wife saya kata orang Malaysia tu dalam perjalanan menuju ke sana. Harap diorang sampai tepat pada masanya. Jenuh juga nak menunggu lagi. Nanti ada pulak yang masuk semula dalam kedai tu dan cari barang yang lain. Hihi.. Kadang-kadang ada order last minute dari kawan-kawan dalam group whatsapp. Maklumlah, bila tak nampak barang diorang takde idea apa barang yang nak dibeli. Bila dah tunjuk gambar live barulah masing-masing mula PM tepi. Hehe..

Thank you City Central Mosque

Jam 3.15 petang kami sampai semula di Portmeirion Factory Outlet. Tak sampai 5 minit menunggu, akhirnya orang Malaysia yang uruskan barang kami pun sampai. Diorang ni sebenarnya student di UK. Buat kerja part time cari duit lebih untuk sara hidup harian di negara orang. Budak yang berurusan dengan wife saya namanya Muaz. Dia datang dengan kereta bersama sorang kawannya. Kami berborak sekejap dan diorang mula angkat barang kami masuk ke dalam kereta mereka. Dah alang-alang nak pos, saya bagi sekali 2 beg plastik hitam pakaian yang kami taknak guna di sini. Maka banyaklah ruang untuk kami beli barang niaga lagi. Hehe..

Bersedia untuk diposkan ke Malaysia

Untuk kos postage kami akan masukkan sekali dalam harga jualan. Takkan la kami nak bayar pulak. Hihi.. Dah tambah pun masih murah lagi barang Portmeirion ni berbanding beli sendiri di Malaysia. Amat berbaloi kepada yang memesan. Hehe.. Muaz akan hubungi wife saya untuk kos keseluruhan postage ke Malaysia. Baguslah diorang ni mencari sumber pendapatan tambahan kat negara orang. Dah la pandai belajar, rajin pulak tu. Untungnya dapat peluang belajar di luar negara. Dulu saya memang teringin nak belajar kat oversea, tapi malangnya masa sekolah suka sangat mengular. Hihi.. Saya redha dengan ketentuan ini. Tuhan dah tentukan rezeki masing-masing.

Urusan postage selesai. Jumpa lagi Portmeirion!

Mudah sungguh berurusan dengan Muaz. Kami sempat berbincang untuk buat bisnes tambahan masa kami kat Malaysia nanti. Dia pun takde masalah nak bantu. Bagi je list barang kat dia, in shaa Allah dia boleh cari dan poskan pada kami. Apa-apa pun pelajaran jangan diabaikan ye. Itu yang paling utama. Tepat jam 3.30 petang, setelah mengucapkan terima kasih pada Muaz dan kawannya, kami beredar meninggalkan Portmeirion Factory Shop. Anak-anak dah mengadu kelaparan. Yang pastinya wife saya senyum berpanjangan sebab puas dapat datang ke sini. Misi personal shopping di Portmeirion Factory Shop telah berjaya direalisasikan. Cath Kidston sudah, Portmeirion pun sudah. Ada lagi tempat yang bakal diterjah. Moga dipermudahkan urusan kami.


Wallahu 'alam..

Sunday, 7 March 2021

JJCP UK V.2: Day 09 (Part #1)

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..


HARI/TARIKH:
@ KHAMIS, 5 DISEMBER 2019

LOKASI KEJADIAN:
@ BUXTON
@ FLASH


Jam 6.00 pagi saya dah bangun dari tidur. Lepas mandi dan solat, saya kejutkan anak-anak. Agak liat sikit diorang nak bangun sebab semalam hampir lewat malam baru sampai di travelodge. Nak buat macam mana, terpaksa bangun juga walaupun masih mengantuk. Banyak lagi tempat yang nak pergi hari ni. Rugilah kalau duduk lama kat travelodge. Lepas semuanya dah mandi dan solat, kami siapkan breakfast. Malam tadi takde sesi makan sebab semuanya letih. Pagi ni memang lapar la dibuatnya. Hihi.. Selesai breakfast kami kemaskan beg dan bersiap-siap untuk mulakan perjalanan.


Budak ni tetap semangat membantu. Hehe..

Jam 7.45 pagi kami keluar dari bilik dan check-out. Tiada staf yang bertugas di kaunter. Saya letakkan kunci bilik di tempat yang disediakan. Thank you Travelodge Macclesfield Adlington!. Sementara enjin kereta dipanaskan, saya masuk sekejap ke dalam Starbucks yang sudah buka. Bukan untuk beli kopi, tapi mencari jika ada citymugs untuk bandar di sini. Manalah tau kalau ada citymugs yang boleh saya tambah untuk dibuat koleksi. Tapi yang ada di sini hanyalah tumbler dan mug biasa design christmas edition. Tak berminat sebab takde tulisan bandar. Mug biasa boleh dapat kat mana-mana Starbucks. I want Starbucks You Are Here citymugs only. Hihi..

Good Morning Macclesfield!

Tepat jam 8.00 pagi kami mulakan perjalanan setelah Abang Fikri mengetuai bacaan doa. Moga dipermudahkan urusan kami pada hari ni, in shaa Allah. Destinasi pertama kami adalah menuju ke bandar Buxton. Apa yang menarik di sana? Tak tau lagi sebab kami belum pernah ke sana sebelum ni. Ada sebabnya saya masukkan Buxton dalam itinerary. Cuaca mendung mengiringi perjalanan kami. Sekejap nampak cahaya matahari, lepas tu hujan renyai dan mendung semula. Kami melalui jalan berbukit yang lapang. Kemudian Here Maps suruh kami masuk ke laluan yang lebih sempit. Sampaikan kena perlahan jika berselisih dengan kenderaan lain. Lain macam Here Maps ni punya route. Huhu..

Countryside yang indah mata memandang

Road Trip: Macclesfield to Buxton


@ BUXTON

Jam 8.55 pagi kami sampai di Buxton. Kami parking di Spring Gardens & Wye St. Car Park yang terletak di The Springs Shopping Centre. Sementera bersiap, saya mencari tempat untuk bayar tiket parking. Harga bayaran parking di sini adalah GBP1.60 untuk 2 jam. Kami kena pastikan sampai semula kat parking ni sebelum masa tamat. Kat sini officer yang jaga parking sentiasa meronda. Lambat sikit terus kena kompaun. Huhu.. Cukup la 2 jam je kat sini. Ada banyak tempat lagi nak pergi hari ni.


Driving route: From Travelodge Macclesfield Adlington to Buxton

Antara kawasan parking yang besar di Buxton

Ada sejarahnya tentang Buxton ni. Dengan ketinggian lebih 1000 kaki dari paras laut, Buxton adalah market town yang tertinggi di bumi England. Patutlah sejuk sangat kat sini. Buxton juga dikenali dengan Spa Town dimana ramai locals datang untuk relaks di spa yang famous di sini. Kami takdelah nak bersantai dalam spa kat sini. Buang masa aje. Hihi.. Antara tarikan utama pengunjung ke sini selain spa adalah Poole's Cavern iaitu sebuah gua batu kapur yang telah wujud berjuta tahun dahulu. Namun nak masuk dalam gua tu ada bayarannya. Maka kami pun ambil keputusan untuk jalan-jalan di kawasan sekitar je sambil bergambar. Hihi..

Jom cari tempat berteduh di dalam. Sejuk sangat kat luar ni.

Semua kedai baru mulakan perniagaan. Kami jalan cuci mata sampai jumpa pintu keluar yang lain. Tujuan masuk dalam shopping centre ni sebenarnya nak cross ke belah satu lagi sambil memanaskan badan. Hehe.. Dalam itinerary yang saya buat, takde tempat utama yang kami nak tuju di sini. Ikut je lah kaki melangkah tengok keadaan bandar Buxton ni. Jumpa kedai souvenir boleh la singgah beli untuk kenangan. Juga sebagai tanda dah jejakkan kaki di sini. Semalam dah sampai kampung tertinggi di Scotland, kali ni market town tertinggi di England pulak.

Eirfan memang pantang nampak kereta. Suka sangat dia.

Kami keluar dari shopping centre. Boleh pulak lalu depan kedai favourite kami. Apa lagi kalau bukan kedai charity. Tipu la kalau tak masuk. Hihi.. Banyak juga barang yang menarik di sini. Kadang-kadang pelik juga dengan orang kat sini. Barang-barang yang diorang tak pernah pakai pun ada dijual di sini. Mungkin tersalah beli saiz kot. Barang terpakai yang dijual sebenarnya tak pakai langsung. Harga pulak amat berpatutan. Iman kena kuat jika masuk kedai macam ni dan yang sewaktu dengannya. Wajib  singgah kalau jumpa sebab barang jualan di sini tak sama dengan tempat lain kerana barangan charity adalah dari penduduk setempat. Mana lah tau jumpa barang yang memang berkenan di hati. Sambil membeli secara tak langsung boleh la menyumbang kepada charity.

Menyelam dulu kat sini. Yeahh..

Tersenyum lebar bila keluar dari kedai charity. Ada la benda menarik yang dijumpa kat dalam tu. Hehe.. Kami teruskan meronda kawasan sekitar dan melihat senibina bangunan Georgian dan Victorian yang cantik di sini. Tenang sungguh suasana persekitaran. Boleh masukkan Buxton dalam list sebagai tempat yang sesuai untuk pelan persaraan kelak. Hihi.. Banyak bandar dan kampung yang saya pergi suasananya amat sesuai untuk orang lama berehat dan menghabiskan sisa kehidupan. Tenang dan jauh dari kesibukan kota. Antaranya Volendam dan Giethoorn di Netherlands, Rothenburg ob de Tauber di Germany dan kawasan Cotswold di England. Tapi pada saya, Mekah juga yang paling menarik. Jika umur panjang, lepas bersara saya dan wife teringin nak duduk lama di Mekah dan Madinah. Kalau boleh sebelum Ramadhan hingga lepas Syawal. Anak-anak pun dah besar masa tu. Diorang dah ada keluarga sendiri. Itu cerita kalau umur panjang la. Wallahu 'alam..

Suka dengan suasana kat sini

Kagum sungguh bila melihatkan bangunan di sini dijaga dengan baik dalam mengekalkan tradisinya. Keadaan jalanraya pun tenang je. Langsung tak nampak sampah merata di atas jalan. Pihak berkuasa di sini betul-betul menjalankan tugasnya. Saya masih ingat lagi ada sebuah kereta kena saman kerana parking di jalanraya menuju ke Buckingham Palace. Masa tu ada sorang penumpang keluar untuk bergambar. Tak sampai 5 minit pun diorang kat situ. Polis terus datang dan bagi saman walaupun driver menunggu dalam kereta. Kalau kat Malaysia polis masih bagi peluang lagi suruh jalan. Orang Malaysia lebih bertimbang rasa dan bertolak ansur dalam hal sebegini. Tapi kalau kena saman pasti masuk media sosial dan kena kecam. Huhu..

Cantik juga pokok tinggal ranting kan. Hehe..

Kami berjalan menuju ke Buxton Tourist Information Centre tapi buka jam 10.00 pagi. Malas nak tunggu lagi 20 minit, kami teruskan berjalan. Kat depan mungkin ada kedai souvenir yang lain. Agak lengang kawasan di sini. Penduduk Buxton sendiri tak ramai bila dikirakan dengan keluasan bandar. Harga rumah kat sini mesti mahal dengan design bangunan yang klasik dan oldschool. Takut juga kalau duduk sorang kat sini. Huhu.. Apa pun ketenangan jelas terasa. Crime rate juga amat rendah. Buxton termasuk dalam senarai Top-10 bandar di Midlands yang paling sesuai dan selamat untuk diduduki.

Walking route: Buxton Central

Salah satu bangunan yang cantik di sini, Buxton Opera House

Kami teruskan berjalan menyusuri jalan dan bangunan kedai. Sampai di depan satu restoran, Eimran bertanya sama ada kami akan makan di sini atau tempat lain. Saya dah cari, ada beberapa restoran halal yang terletak di Buxton. Namun ada satu restoran yang membuatkan saya confuse sama ada ia berstatus halal atau tidak iaitu Pizza Express yang banyak cawangannya di UK. Dalam website kata ia menggunakan halal chicken tapi takde restoran halal. Macam mana tu? Dekat pintu masuk takde pun sign halal. Mungkin method yang digunakan untuk sembelih adalah cara halal. Mungkin juga dia tak letak sign halal sebab nak jaga reputasi dengan local customer. Bila dah confuse baik abaikan dan cari restoran yang lain.

Pizza Express banyak cawangannya di UK

Kenyataan dalam website Pizza Express

Perut masih kenyang lagi. Jajan yang dibawa pun banyak. Boleh alas perut dulu sementara sampai di lokasi restoran halal berikutnya yang telah saya susun dalam itinerary. Akhirnya kami jumpa satu kedai yang menjual barang souvenir. Boleh la beri sekeping dua fridge magnet sebagai kenangan telah sampai di Buxton. Bukan senang nak sampai sini. Rasanya travel agent pun takkan bawa pelancong ke sini. Bukan ada apa pun selain spa dan gua batu kapur. Baik bawak diorang jalan-jalan kat bandar besar. Tak pernah saya jumpa pakej melancong ke UK dibawa jalan ke Buxton. Hanya pakej self-drive je boleh pergi ke mana pun ikut suka. Hihi..

Rehat kejap sebelum sambung perjalanan

Souvenir yang dicari sudah dijumpai. Cukup sejam meronda kawasan sekitar, kami berjalan pulang ke kereta. Destinasi lepas ni yang amat ditunggu-tunggu oleh wife saya dan kawan-kawan dalam group whatsapp. Apa lagi kalau bukan tempat shopping. Wife pun laju je bersetuju bila saya kata sudah sampai masa untuk ke kereta dan bergerak ke tempat berikutnya. Tak sabar la tu. Hehe.. Jam 10.10 pagi kami dah sampai di parking kereta. Kami bersiap-siap untuk teruskan perjalanan. Dalam perjalanan ke sana, saya nak singgah kejap di satu kampung. Berhenti untuk ambil gambar kat signboard je. Biasalah, kalau benda free macam ni memang saya suka buat. Bukti itu penting. Hahah..

Pemandangan padang rumput yang luas terbentang


@ FLASH

Dari Buxton, perjalanan menuju ke sebuah kampung yang bernama Flash tak sampai 10 km. Tiada apa yang menarik kat kampung ni. Tujuan saya singgah sekejap di sini hanyalah untuk berhenti di bahu jalan dan ambil gambar signboard kampung ni. Dikatakan Flash adalah kampung yang tertinggi di Britain, iaitu 1,518 kaki atas paras laut. Rasanya Wanlockhead lagi tinggi (1,538 kaki atas paras laut) tapi hanya tertinggi di Scotland. Macam mana Flash boleh tertinggi di Britain pulak? Bukan ke Scotland termasuk dalam negara Britain? Entah la macam mana kerajaan diorang claim ketinggian sesuatu tempat. Mungkin struktur geografi boleh bertukar ikut musim kot. Huhu.. Apa-apa pun kita ambil gambar dulu sebagai bukti berada di tempat kejadian.

Suka betul buat benda free macam ni. Hihi..

Tak kisah la siapa yang betul dan salah. Janji saya dah sampai di kedua-dua tempat yang tertinggi di bumi UK. Kerajaan UK tak bagi hadiah pun kalau betul. Paling tidak pun dibetulkan info dalam internet. Mungkin lepas ni Leadhills pulak yang dinobatkan kampung tertinggi di UK. Pelan-pelan tambak tanah boleh la dapat title tertinggi. Hahah.. Saya dah boleh masukkan dalam resume travel, pernah sampai Wanlockhead, Buxton dan Flash iaitu village dan market town tertinggi di UK. Nampaknya misi travel kali ni untuk jejaki tempat-tempat tertinggi berjaya akhirnya. Satu pencapaian dan pengalaman hidup dalam sejarah travel saya. Hahah..

Mohon kerajaan UK ukur ketinggian semula ya. Hehe..

Kami keluar semula ke jalan besar menuju tempat yang amat dinantikan oleh wife saya. Harap-harap adalah kedai atau supermarket yang berhampiran. Agak bosan menunggu boleh la jalan-jalan dalam supermarket. Hihi.. Cuaca mendung mengiringi perjalanan kami membuatkan kabus tebal dan penglihatan agak terhad. Terpaksalah saya bawa kereta perlahan demi keselamatan. Berpandukan Here Maps, dalam setengah jam lagi kami akan sampai di destinasi. Makin sampai makin excited wife saya. Biasalah, siapa tak suka pergi tempat yang diidamkan. Semalam baru masuk simpang ke bandar Leeds pun saya dah mula excited sebab tak sabar nak sampai stadium Leeds United. Hihi.. Moga apa yang dihajati oleh wife saya menjadi kenyataan kejap lagi.

Kabus teruk sepanjang perjalanan


Wallahu 'alam..

Thursday, 4 March 2021

JJCP UK V.2: Day 08 (Part #3)

 Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..


HARI/TARIKH:
@ RABU, 4 DISEMBER 2019

LOKASI KEJADIAN:
@ TRINITY LEEDS
@ 24 LAUNDROMAT
@ TRAVELODGE MACCLESFIELD ADLINGTON


Dari Subway kami ke seberang jalan. Ada masa lebih sejam untuk kami meronda di bandar Leeds. Setakat kawasan berhampiran je kami ronda. Leeds adalah bandar ke-4 terbesar di England selepas London, Manchester dan Birmingham. Banyak tempat yang menarik boleh dilawati di sini. Tapi disebabkan dah malam, nak tengok landmark menarik di sini pun tak guna juga. Jadi kami ikut jelah di mana kaki melangkah. Janji tau kat mana nak naik bas balik nanti. Hehe..

Suasana malam di Leeds

@ TRINITY LEEDS

Sejuk sungguh cuaca di luar. Angin bertiup agak kencang. Kami masuk ke dalam salah satu shopping complex yang terbesar di Leeds iaitu Trinity Leeds. Barulah tenang sikit suasana meronda kat dalam ni. Sambil cuci mata kami masuk ke dalam beberapa kedai. Antara kedai pertama yang menjadi pilihan adalah kedai perfume. Ada juga kawan-kawan yang memesan perfume. Musim krismas ni banyak juga perfume yang ada diskaun. Mana yang murah tu boleh juga kami beli banyak buat niaga balik nanti. Perfume senang nak simpan dalam beg sebab tak makan ruang. Ada aje benda yang nak diniagakan ye. Heheh..

Leeds United Club Store pun ada kat sini

Banyak pilihan perfume untuk dipilih

Gambar yang diambil kami share dalam group whatsapp jika ada kawan yang berminat. Staff kedai kata kalau beli banyak boleh dapat extra diskaun dan boleh claim VAT masa kat airport nanti. Itu kira komisen buat penjual la. Hihi.. Kami open order selama sejam. Walaupun waktu di Malaysia sekarang ni tengah malam, tapi masih tetap ada kawan yang respon. Esok tak kerja ke kawan-kawanku? Hihi.. Kami nak ronda kedai lain dulu. Sebelum balik nanti kami singgah semula dan tutup order. Wife tanya saya taknak pergi tengok Leeds United Club Store ke kat dalam ni? Takpelah, bajet dah guna semuanya masa kat stadium tadi. Iman tak kuat. Hihi.. Seterusnya kami masuk ke dalam Primark, tempat paling best untuk shopping kepada golongan marhein macam kami ni. Macam boleh open order lagi nih. Hahah..

Kasut Harry Potter tu ada yang berminat nampaknya

Tak sedar meronda, dah sejam rupanya kami di dalam Primark. Lain macam tarikan Primark ni. Ibarat macam kedai Eco dan Daiso, tanpa sedar dah penuh satu bakul. Sebelum bilangan bakul bertambah, lebih baik terus beratur di kaunter. Hihi.. Takpe, di London nanti pasti masuk ke dalam Primark lagi. Kena pastikan barang-barang yang dah dibeli dari hari pertama muat dimasukkan dalam beg dulu. Hari terakhir nanti kalau beg ada ruang lagi dan duit pun ada lebih barulah kita shopping habis-habisan. Hehe.. Jam 6.40 petang kami singgah semula di kedai perfume untuk belikan barang pesanan kawan-kawan. Selesai urusan di kedai perfume kami terus keluar dari Trinity Leeds menuju ke bus stop di depan Subway. Kelihatan Fa dan Abang Fikri dah sedia menunggu. Kebetulan bas PR1 pun sampai. Cukuplah pengalaman berada di bandar Leeds walaupun seketika.

Jom balik ke Park & Ride

Perjalanan dalam bas mengambil masa 15 minit. Jam 7.15 malam kami dah sampai di Elland Road Park & Ride. Semua penumpang turun dan berjalan ke kereta masing-masing. Saya mencari staff tadi jika dia masih ada lagi di dalam stesen. Nak tanya juga kalau mamat yang potong kami tu ada berjumpa dengan dia lagi. Tak nampak pulak kelibatnya. Mungkin dah habis shift kerja dia hari ni. Kami berjalan menuju ke parking kereta. Tinggal beberapa kereta je yang masih ada di sini. Kami bersiap-siap untuk memulakan perjalanan.

Bus route: From Leeds City to Elland Road Park & Ride

Dalam bas tadi saya berbincang dengan wife. Pakaian kami banyak yang dah kotor dan lembab kerana cuaca yang tak menentu. Sekejap mendung kemudian hujan. Tambah pulak dengan pakaian Eirfan yang kena muntah tu. Huhu.. Sidai kat heater dalam bilik hotel pun tak kering sepenuhnya. Masih awal lagi nak check-in. Saya cadang untuk singgah di kedai dobi layan diri. Di sini agak susah nak mencarinya. Tidak seperti di Malaysia yang boleh dikatakan di setiap deretan kedai mesti jumpa kedai dobi layan diri. Pencarian melalui google map akhirnya saya jumpa satu kedai dobi layan diri yang berhampiran. Saya pun terus set dalam Here Maps untuk singgah ke tempat tu.

Tiket bas P&R paling murah. Terbaik Leeds


@ 24 LAUNDROMAT

Dari Elland Road Park & Ride, perjalanan menuju ke kedai dobi layan diri hanya mengambil masa 15 minit. Kedai ni berada di dalam bangunan The Penny Hill Centre yang terletak di Hunslet. Ada supermaket Morrisons di sini. Sambil menunggu baju dibasuh dan dikeringkan boleh la ronda kejap dalam Morrisons. Habis lagi duit dibuatnya. Huhu.. Saya mencari parking yang paling hampir dengan pintu masuk sebab nak angkat beg masuk ke kedai dobi. Fa dan Abang Fikri nak duduk dalam kereta dan menemani anak-anak. Eimran dah tentu kena ikut. Siapa lagi yang kena angkat beg kalau bukan dia. Hihi.. Sedang elok anak-anak yang lain tengah sedap tidur. Kalau tak mesti kena pau punya kat Morrisons. Hehe..


Driving route: From Elland Road P&R to 24 Laundromat

Satu beg besar yang penuh dengan pakaian yang dah dipakai dikeluarkan. Ikutkan memang tak cukup pakaian bersih yang tinggal untuk kami pakai hingga hari terakhir. Walaupun musim winter pakaian tak berbau sangat dan boleh pakai 2-3 kali lagi, tapi part lembab tu memang tak boleh buat apa. Travel sebelum ni cukup je pakaian yang dibawa tanpa perlu dihantar ke kedai dobi. Takpelah, boleh cuba pengalaman baru guna mesin dobi layan diri kat sini. Hihi.. Pintu masuk ke kedai dobi telah ditutup dan kami terpaksa ikut pintu utama di supermarket Morrisons dan jalan terus ke hujung bangunan. Dari jauh dah nampak warna oren kedai dobi layan diri 24 Laundromat. Alhamdulillah, takde orang di sini. Kami terus punggah beg dan asingkan ikut jenis pakaian.

Pintu ni dah ditutup. Kena ikut pintu Morrisons

Jom cuci baju layan diri

Ingatkan kedai ni 24 jam sebab nama kedainya 24 Laundromat. Tapi ada pulak opening hours dari 6.00 pagi sampai 10.00 malam. Mungkin nama kedai tu merujuk kepada bilangan cawangan yang ada kat UK kot. Huhu.. Kami ada lebih 2 jam sebelum kedai ni tutup. Dah susun pakaian, saya mencari cara untuk bayar mesin dobi ni. Saya dah siap bawa semua duit syiling, tapi mesin hanya terima kad kredit. Jenuh jugalah nak fahamkan cara pembayaran guna kad kredit. Saya terpaksa gunakan dua mesin, satu big washer (GBP7.00) dan satu lagi standard washer (GBP4.00) untuk muatkan semua pakaian. Saya tekan button kat panel dan mesin pun bergerak. Ok selamat. Jangkamasa basuhan selama 30 minit.

Mujur mesin authorise kad kredit saya

Sementara menunggu baju siap dibasuh, saya meronda dalam Morrisons sementara wife menunggu di dalam kedai dobi. Eimran awal lagi dah ke kereta. Tugas dia angkat beg je. Dah siap nanti boleh panggil dia balik. Hehe.. Takde apa pun yang saya beli di Morrisons. Hanya cuci mata je melihat barangan yang tersusun cantik di rak jualan. Sebelum mesin berhenti saya kembali semula ke kedai dobi. Setelah mesin berhenti, kami masukkan pakaian ke dalam 3 mesin pengering. Kena guna lagi kad kredit GBP3.00/dryer untuk 40 minit. Kali ni giliran wife pulak cuci mata dalam Morrisons. Tapi jarang dia keluar dari kedai dengan tangan kosong. Mesti ada benda yang dibelinya. Hihi..

Lepas ni wangi balik la kami semua. Hihi..

Jam 9.30 malam baru selesai urusan di 24 Laundromat. Alhamdulillah bersih dan kering baju kami. Boleh tahan juga harga GBP20.00 untuk basuh dan keringkan satu beg besar pakaian kami. Kalau duduk sini memang tak pergi dah kedai dobi layan diri. Baik basuh sendiri kat rumah. Cukuplah sekali pengalaman basuh baju kat bumi UK ni. Hihi.. Eimran datang dan tolong bawakan beg ke kereta. Anak-anak yang lain masih nyenyak tidur dibuai mimpi. Perjalanan diteruskan mengikut arah pada Here Maps. Susah juga nak keluar ke jalan utama kerana banyak jalan yang ditutup akibat banjir. Sampaikan saya kena ikut gerak hati sendiri sebab Here Maps masih tetap suruh ikut laluan banjir. Here Maps tak ikut real-time situations. Mana lah dia tau jalan tu tetiba tutup. Huhu..

Driving route: From 24 Laundromat to Travelodge Macclesfield Adlington


@ TRAVELODGE MACCLESFIELD ADLINGTON

Hampir 2 jam memandu barulah kami tiba di destinasi. Semuanya dah jauh bermimpi. Tinggal wife je yang menjadi co-pilot setia menemani saya sepanjang perjalanan. Bagus kalau dapat ciri-ciri co-pilot macam ni. Barulah pilot tak rasa mengantuk drive sorang-sorang. Keadaan di luar travelodge agak gelap dan sunyi. Ada restoran Starbucks di luar tapi dah tutup. Anak-anak dikejutkan. Dengan muka keletihan dan mengantuk diorang bantu angkat beg sementara saya masuk ke dalam untuk urusan check-in. Takpelah, kejap lagi boleh sambung tidur dalam bilik ye. Hari ni paling lewat kami sampai di travelodge.

Travelodge Macclesfield Adlington @ GBP35.00/night

Travelodge ni antara yang termahal saya bayar untuk lokasi di luar London. Saya dah cari travelodge lain yang berhampiran tapi takde yang available. Nak buat macam mana, tetap kena tidur juga. Apa-apa pun travelodge adalah option yang paling murah untuk traveller bajet seperti kami di UK. Tujuan utama untuk mandi dan tidur je. Buat apa nak tidur kat hotel mewah. Bukannya sempat nak guna fasiliti hotel. Breakfast pun terbatas. Boleh makan roti dengan jem je. Huhu.. Selesai urusan check-in, kami masuk ke bilik. Kali ni kami dapat bilik bernombor 3 dan 4 di tingkat bawah, dekat dengan lobi. Alhamdulillah..

Dapat 2 katil extra. Selesa sungguh

Sebelum anak-anak sambung tidur, saya minta diorang bersihkan diri dulu dan kemudian solat. Barulah dapat tidur dengan tenang. Malam ni takde sesi makan-makan sebab semuanya dah keletihan. Hari ini adalah antara perjalanan yang paling jauh saya drive untuk trip ni. Tapi masa trip ke Western Europe dulu lagi jauh saya pernah drive. Selagi ada peneman co-pilot yang setia, in shaa Allah saya boleh drive sejauh mana pun. Hihi. Cuma kali ni trip satu family tak sesuai nak travel jauh sangat dalam sehari. Mesti diorang keletihan tahap melampau. Lepas solat sorang pun tak bersuara, terus tidur. Saya pun mula merebahkan badan. Seronok perjalanan hari ni. Moga dipermudahkan urusan kami sekeluarga pada esok hari.


Wallahu 'alam..