Tuesday, 20 April 2021

JJCP U.K V.2: Day 09 (Part #3)

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..


HARI/TARIKH:
@ KHAMIS, 5 DISEMBER 2019

LOKASI KEJADIAN:
@ VENUS FISH BAR
@ CHESHIRE OAKS DESIGNER OUTLET
@ TRAVELODGE RHYL SEAFRONT


Dari Portmeirion Factory Shop, kami teruskan perjalanan untuk mencari tempat makan. Kesian anak-anak, dah nak pukul 4.00 petang baru dapat makan. Huhu.. Tapi diorang ok je sebenarnya sebab dapat banyak jajan masa kat supermarket tadi. Alas perut cara yang kurang sihat katanya. Hehe.. Takpelah, sekali sekala dapat makan snek. Kalau kat rumah memang saya jarang bagi diorang makan snek. Mee segera pun dah lama tak beli. Kat oversea diorang balas dendam makan sampai puas hati. Itu pun sebab travel bajet. Hahah.. Mulanya saya nak cari stesen minyak sebelum menuju ke restoran. Saya cuba jaya masuk beberapa simpang mencari stesen minyak tanpa bantuan Here Maps. Langsung tak jumpa. Daripada jauh menyimpang, lebih baik pergi makan dulu. Restoran yang kami nak pergi ni tak jauh pun dari Portmeirion Factory Shop. Patutnya 10 minit je dah boleh sampai.  Cari stesen minyak punya pasal, tak sedar dah hampir setengah jam dalam kereta. Huhu.. Jam 3.55 petang baru kami sampai di restoran yang dituju.

Driving route: From Portmeirion Factory Shop to Venus Fish Bar


@ VENUS FISH BAR

Di depan restoran ada parking lot berbayar. Sementara semua turun dari kereta dan bersiap untuk masuk ke dalam restoran, saya ke ticket machine untuk cari info tentang bayaran parking. Parking di sini kena bayar sehingga jam 6.00 petang. Ingatkan free. Hehe.. Tengok persekitaran macam boleh je takyah bayar parking. Tapi jangan buat hal. Kang masuk je dalam restoran terus nampak kelibat officer jaga parking. Kalau kat Malaysia boleh lagi rayu mintak maaf dan baru nak bayar parking. Kat sini boleh juga nak pujuk rayu, tapi tiket kompaun tetap dapat. Huhu.. Untuk makan dengan hati yang tenang, lebih baik bayar. Cukup kot parking sejam kat sini dengan bayaran GBP1.10. Takkan nak makan sampai berjam-jam kan. Lepas makan ada lagi tempat lain yang nak diterjah.

Tepat jam 5.00 petang kena gerak dari sini

Jom isi perut masing-masing

Anak-anak mula excited bila tengok nama restoran. Dah tentu menu fish & chips menjadi pilihan diorang walaupun ada menu lain seperti kebab, burger dan pizza. Sama la juga dengan saya. Lama sungguh tak makan fish & chips. Menu yang lain tu dah biasa sangat makan kat oversea. Kena la cuba menu ikan pulak. Hihi.. Seperti biasa, saya yang akan order. Kalau ikutkan diorang nak menu sorang satu. Mesti takkan habis punya. Diorang pun dah sedia maklum portion makanan kat sini agak banyak. Kalau tak cukup barulah tambah lagi. Takdelah membazir. Walaupun boleh bungkus makan di hotel, tapi tak sedap nak makan bila dah sejuk.

Tak tau nak pilih menu yang mana satu

Disebabkan semua nak makan ikan, jadi saya order 3 set Mini Fish & Chips yang berharga GBP10.50 dan 3 tin air coke berharga GBP2.70. Cuaca sejuk pun layan minum air gas. Huhu.. Sebenarnya selain dari snek dan makanan segera, air gas pun dah lama kami tak minum. Bila travel je baru balas dendam makanan dan minuman yang tak pernah beli dan simpan di rumah. Takpelah, kali ni kasi chance. Balik Malaysia nanti jangan harap la nak beli jajan ni semua. Hahah.. Restoran ni berkonsepkan fast food. Makanan dah sedia masak seperti di KFC dan McDonalds. Bila dah pilih dan buat bayaran barulah makanan kami dipanaskan.

Akhirnya dapat makan untuk hari ni. Hihi..

Makanan fast food, rasa pun biasa je. Sesuai la dengan harganya. Satu menu cukup untuk dimakan berdua. Yang penting semuanya gembira sebab dah kenyang. Lepas ni pasti anak-anak tidur dalam kereta. Tinggal co-pilot je yang tabah menemani pilot memandu di dalam suasana malam. Hehe.. Jam 4.40 petang setelah semuanya kekenyangan, kami mula bersiap untuk teruskan perjalanan. Cuaca dah mula gelap di luar. Destinasi berikutnya agak jauh juga dari sini. Sebelum ke destinasi, saya singgah di stesen minyak. Bila travel waktu malam dan jarak agak jauh, risau juga bila minyak tinggal suku. Sebelum masuk highway baik cari stesen minyak dulu.

Terbang lagi GBP50.00. Bertabahlah..

Seperti yang dijangka, penumpang seat belakang semuanya senyap. Tinggal saya dan wife berborak untuk hilangkan rasa mengantuk. Si kecik yang mulanya menyanyi tanpa henti, dia pun senyap dibuai mimpi. Hujan renyai mengiringi perjalanan kami meredah kesejukan malam. Hampir dua jam memandu dengan kelajuan yang sederhana, akhirnya jam 6.20 petang kami sampai di destinasi. Sepanjang perjalanan tadi keadaan jalanraya agak lengang dan gelap. Tapi bila sampai sini je terus jadi happening. Banyak sungguh kereta kat sini. Wife saya dah mula excited buat kali kedua untuk hari ni. Hehe..



@ CHESHIRE OAKS DESIGNER OUTLET

Memang haruslah wife saya excited sebab kami dah berada di designer outlet yang terbesar di UK. Masa 2012 dulu kami tak datang ke sini. Bukan tak sempat, tapi masa tu saya tak pandai lagi nak susun itinerary. Maklumlah first time jejakkan kaki di bumi UK. Semua tempat kalau boleh nak pergi. Tapi kali ni saya well-prepared. Tambah pula jadi personal shopper. Mestilah tempat-tempat seperti ni saya masukkan dalam itinerary. Tapi jujurnya shopping masih menjadi agenda kedua kami bila travel. Agenda utama travel kami tetap kepada melihat keindahan bumi milik Allah. Kalau setakat nak shopping kat Malaysia pun boleh buat. Pada saya amat rugi kalau travel semata-mata untuk shopping. Walaupun ianya membantu dalam sumber pendapatan tambahan kami, tapi pemandangan indah juga yang takkan dilupakan sampai bila-bila. Bila nak tidur selalu terkenang tempat-tempat menarik yang saya dah pergi. Indahnya tidur malam itu. Hihi..

Driving route: From Venus Fish Bar to Cheshire Oaks Designer Outlet

Kawasan parking lot yang luas di sini hampir penuh diisi. Kami bersiap-siap untuk mulakan eksplorasi mencuci mata. Fa dan Abg Fikri boleh la jalan ikut haluan sendiri. Nanti jumpa semula kat kereta ya. Jangan risau, pasti tak kena tinggal. Hehe.. Saya pandang sekeliling, memang besar sungguh designer outlet di sini. Jenuh nak berjalan dalam kesejukan sebab konsepnya open air, sama seperti kebanyakan designer outlet yang lain. Cuci mata punya pasal, sejuk pun redah juga. Hehe.. Dari satu butik ke butik yang lain, segar je mata melihat barang yang dijual. Nasib baik la saya ni bukan kaki shopping. Duit tak berapa nak ada pun antara faktor utama tak suka shopping. Hahah..

View sekeliling. Semuanya butik!.. Parking full house

Sementara wife mencari butik untuk membeli barangan pesanan kawan-kawan, saya bagi anak-anak buat pilihan barang yang diorang nak beli. Saya dah janji nak belikan pakaian dan juga beg sekolah. Pandai-pandai la diorang cari dan pilih sendiri. Jangan pilih beg sekolah jenama Burberry sudah la. Hehe.. Eimran takde benda lain yang dia tengok, asyik nak kasut je. Kat rumah kasut dia lagi banyak dari kasut saya. Walaupun banyak, kadang-kadang kasut saya pun dia curi-curi pakai. Mentang-mentang la kaki sama saiz. Tapi bagus jugak la dia pakai, sebab saya memang jarang pakai kasut. Daripada tapak merekah sebab tak pakai, lebih baik dia guna. Saya lagi senang dengan sandal untuk kemana-mana. Nak pergi solat pun mudah.

Baru masuk satu butik dah tak keruan. Iman kena kuat..

Si kecik dalam stroller tu sedang nyenyak tidur dalam kesejukan malam. Kalau dia terjaga susah sikit la nak mencuci mata. Mesti dia taknak duduk dalam stroller sebab nampak macam-macam barang. Biarkan dia tidur sampai hotel lagi bagus. Hehe.. Eimran mintak jalan sendiri mencari butik kasut. Dia dah besar, boleh jaga diri. Dah jumpa kasut yang berkenan di hati nanti pandai la dia cari saya. Hihi.. Barang pesanan kawan-kawan tidak dilupakan. Tunjuk gambar dan letak harga. Mana yang setuju terus kami grab. Setakat pakaian takde masalah lagi, boleh selit dalam luggage. Kalau kasut agak susah sikit sebab ada kotak. Itupun ada kawan yang tak kisah kalau tak bawak balik kotak. Yang penting isi dalam kotak tu. Hihi..

Misi pencarian diteruskan lagi..

Berkali-kali keluar dan masuk beberapa butik, kepala saya dah mula pening. Memang betul la saya ni tak minat shopping. Bukan semua orang pandai shopping. Biarlah saya hanya pandai bawak orang pergi tempat shopping. Itu sudah memadai. Hehe.. Sementara menunggu wife saya keluar masuk butik, saya tunggu je kat luar sambil melihat pemandangan dan gelagat orang ramai di sini. Tak dapat bayangkan macam manalah keadaan kat sini bila hari minggu dan musim perayaan. Mesti padat dengan manusia. Bila umur dah mula meningkat ni saya tak minat nak pergi tempat yang crowded. Buat pening kepala je. Masa muda mudi dulu lainlah. Sekarang pun masih muda lagi sebenarnya. Hahah..

Kita lepak kat luar je lah layan angin malam

Selesai satu barisan butik, kami lintas jalan untuk meronda di barisan butik yang lain. Agak complicated juga susunan butik kat sini. Nak mencari butik yang tertentu juga susah, terpaksa refer pada location map. Memang betul designer outlet ni adalah yang terbesar pernah saya pergi. Untuk meronda dan masuk setiap butik perlu berada seharian kat sini. Baru puas hati. Kami hanya masuk ke butik yang well-known dan ada butiknya di Malaysia. Jenama yang tak pernah dengar kami tak masuk pun.

Le Creuset. Salah satu brand yang wife saya minat

Saya yang tak minat pinggan mangkuk pun boleh terpedaya dengan warna-warni pinggan di Le Creuset. Hehe.. Memang cantik produk Le Creuset ni. Bila susun kat rak di dapur nampak menarik. Cuma harganya tak berapa cantik untuk golongan marhaen. Boleh la setakat nak buat koleksi beli satu pinggan setiap bulan. Masa berubah mengikut peredaran zaman. Dulu masa mula-mula kerja pakai pinggan melamine je yang dibeli kat Langkawi. Ramai orang kata membazir je beli pinggan mangkuk yang mahal sebab fungsinya sama je dengan pinggan yang lain. Tapi pada saya apa salahnya menggembirakan hati sendiri apabila dah bersusah payah kerja siang dan malam mencari rezeki. Lain orang lain pendapatnya. Sama juga dengan hobi travel. Berpuluh ribu habis untuk tiket flight dan kos yang lain. Adakah pengalaman hidup itu satu pembaziran? Sama-sama kita fikirkan..

Antara butik yang terkenal di kalangan rakyat Malaysia

Seronok meronda sampai tak sedar dah hampir 3 jam kami di sini. Huhu.. Saya hubungi Fa dalam whatsapp untuk jumpa semula di kereta. Entah di mana Fa dan Abg Fikri sekarang ni. Bagusnya bawak diorang ni sebab sama tujuan travel dengan kami, iaitu untuk menghayati pemandangan. Shopping perkara kedua. Tapi masa travel ke Paris pada 2015 dulu, bila bawa masuk Primark banyak juga yang diorang borong sampai beli beg baru. Hehe.. Masa tu last day sebelum balik. Ada duit lebih, kita bagi peluang shopping apa yang patut. Hihi.. Kelihatan Fa dan Abg Fikri berjalan ke arah kami yang sudah sedia menunggu di kereta dan bersiap-siap untuk teruskan perjalanan. Tepat jam 9.20 malam kami mulakan perjalanan ke destinasi terakhir kami untuk hari ni.

Jumpa lagi Cheshire Oaks Designer Outlet!

Baru 10 minit perjalanan dalam kereta, anak-anak semuanya dah tidur. Penat sungguh diorang berjalan tadi. Tinggal si kecil je yang menemani saya dan wife berborak. Tadi dia dah tidur lama dalam stroller. Kali ni biar dia jadi penglipur lara dalam kereta. Barulah tak rasa bosan dan mengantuk memandu dalam cuaca gelap dan sejuk ni. Kami melintasi sempadan England-Wales di satu highway yang agak lengang. Barulah lengkap perjalanan kami apabila dah berjaya sampai di England, Scotland dan Wales. Dulu saya cuma daytrip je jalan-jalan di Wales. Kali ni dapat la bermalam di bumi Wales. Masih teringat lagi kisah kami didatangi oleh sekumpulan anak muda yang cuba nak pau kami di tengah bandar Cardiff. Semuanya kerana saya gantung kamera DSLR di leher. Nampak sangat gaya seorang tourist. Huhu.. Kali ni kami tak bawak dah kamera DSLR. Bukan kerana takut kisah berulang, tapi kamera tu dah lama rosak. Nak beli baru macam tak releven je di zaman smartphone serba canggih ni. Bukannya pandai nak setup pun kamera tu. Pakai auto mode je yang saya reti. Hehe..

Gambar 2012 di Cardiff, sebelum 'ditegur' oleh geng remaja. Huhu..

Sejam memandu, akhirnya jam 10.20 malam kami dah sampai di bandar Rhyl yang agak sunyi. Semua orang kat sini dah tidur agaknya. Lain macam Here Maps ni bagi route. Lorong kecil dalam taman perumahan pun dia suruh lalu. Nak buat macam mana, terpaksa la ikut juga. Jangan dia bawak pergi tempat lain sudah la. Huhu.. 5 minit keluar dan masuk lorong, akhirnya lambang Travelodge kelihatan di hujung jalan. Alhamdulillah, sampai jua kami di destinasi.

Driving route: From Cheshire Oaks Designer Outlet to Travelodge Rhyl Seafront


@ TRAVELODGE RHYL SEAFRONT

Dengar pada nama Travelodge, memang ianya terletak di tepi pantai. Walaupun cuaca gelap tapi bunyi ombak jelas kedengaran. Esok pagi kalau sempat boleh la jalan-jalan kat tepi pantai. Jangan anak-anak buat hal mintak nak mandi laut pulak. Huhu.. Anak-anak bantu keluarkan beg sementara saya masuk ke dalam untuk uruskan check-in. Travelodge ni baru beroperasi. Patutlah keadaan di luar dan dalam lobi semuanya nampak baru. Selesai check-in, saya bertanya pada staf bertugas jika boleh guna microwave di cafe untuk kami panaskan makanan. Cadangnya malam ni nak makan set nasi yang kami bawa dari Malaysia. Malangnya staf tu kata kami tak dapat guna microwave tu. Takpelah, cuba dan jaya je bertanya. Kalau dapat, alhamdulillah dapat makan nasi panas malam ni. Hehe..

Travelodge Rhyl Seafront @ GBP29.00/night

Kami dapat bilik bernombor 115 dan 116 yang terletak di tingkat 1. Takde masalah nak angkut beg sebab ada lif. Hotel baru la katakan. Hehe.. Kami naik ke bilik masing-masing. Alhamdulillah bilik kami ada 3 katil. Boleh la semuanya tidur atas katil walaupun terpaksa berhimpit. Janji boleh tidur. Nak bermalam kat Holiday Inn tak mampu. Terima kasih kepada Travelodge kerana wujud di bumi UK. Mudah untuk budget traveller macam kami ni. Walaupun murah, tapi ada bath tub tau. Hehe..

Alhamdulillah selesa untuk kami sekeluarga

Plan nak makan nasi panas nampaknya tak berjaya. Tapi makanan yang dibawa mesti kena habiskan. Nasib baik Fa ada bawak rice cooker. Boleh la pinjam sekejap unruk panaskan makanan kami. Walaupun tak sepanas masakan dalam microwave, kami boleh telan nasi dan lauk tu dah kira bersyukur. Hihi.. Sedap juga makanan Kart's Quick Meal yang saya beli kat 7-Eleven ni. Pada saya lagi sedap dari nasi Brahim's dan Sharifah yang kami pernah bawak sebelum ni. Next trip boleh beli lagi. Harap-harap ada lagi dijual di 7-Eleven. Harga pun tak mahal sangat. Siap dapat harga promosi lagi. Hihi..

Sedapnya dapat makan nasi putih. Alhamdulillah..

Nampaknya semua tidur dalam kekenyangan malam ni. Jam 11.45 malam lampu ditutup dan TV dibiarkan terbuka. Siapa last tidur mohon tutup TV ye. Ayah dah nak tidur. Esok banyak lagi tempat yang nak diterjah. Moga dipermudahkan perjalanan kami esok di bumi Wales. Yang dah berlalu dijadikan kenangan terindah. Yang bakal berlaku diharapkan menjadi pengalaman hidup yang berguna buat kami sekeluarga.


Wallahu 'alam..






Sunday, 28 March 2021

JJCP U.K V.2: Day 09 (Part #2)

 Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..


HARI/TARIKH:
@ KHAMIS, 5 DISEMBER 2019

LOKASI KEJADIAN:
@ PORTMEIRION FACTORY SHOP
@ CITY CENTRAL MOSQUE


Puas hati saya bila berjaya jejakkan kaki di tempat seperti Wanlockhead, Buxton dan Flash. Walaupun ianya tak popular dan bukan menjadi tourist spot untuk pelancong, sekurangnya ada rekod mengenai tempat-tempat ni. Memang saya masukkan sebagai agenda utama untuk singgah dalam itinerary. Barulah ada kelainan dalam trip kali ni. Hihi.. Ada lagi tempat yang menjadi rekod di UK yang bakal kami singgah nanti. Tunggu aje la bila sampai masanya ya. Benda boleh sampai dengan kereta sewa, buat apa ikut travel agent. Hehe.. Apa-apa pun kejap lagi kami nak ke tempat impian wife saya. Kelihatan dia dah mula keluarkan list barang yang dipesan kawan-kawan. Prepare awal supaya tak kalut katanya. Hihi..

Next destination... Stoke-on-Trent

Kepada peminat pinggan mangkuk UK pasti tau apa yang ada di Stoke-on-Trent. Masa trip 2012 dulu wife saya masih belum minat pasal alatan dapur. Pakai je mana-mana pinggan dan cawan yang ada. Masa berubah, maka minat juga berubah. Bila dah masuk level makcik dan pakcik ni for sure akan timbul jua minat yang baru, selari dengan usia. Lumrah kehidupan seorang manusia. Masa kecik dah tentu suka dengan mainan. Bila masuk alam remaja mula beralih kepada pakaian dan hiasan untuk diri. Tapi barang kemas belum mampu lagi masa tu. Bila dah masuk zaman dewasa dan dah ada duit sendiri, barulah tercetus minat yang lain pula. Begitulah perkembangan manusia.

Sampai sudah di bandar Stoke-on-Trent

Lebih sejam memandu dari Buxton, akhirnya kami sampai di bandar Stoke-on-Trent. Terujanya wife saya bila nampak signboard Portmeirion. Dia dah siap bagi arahan kat anak-anak untuk bantu dia bawak troli kat dalam kedai nanti. Tengok pada list yang dia pegang memang banyak barang yang dipesan oleh kawan-kawan. Pasti lama kami kat sini. Bersabarlah wahai suami. Impian isteri kena layan juga. Takkan asyik nak layan kehendak diri sendiri. Semalam diorang dah temankan saya beli jersi di Leeds United. Kali ni giliran dia pulak untuk seronok bershopping sambil berniaga. Untung berniaga untuk siapa lagi kalau bukan untuk kami sekeluarga.

Driving route: From Buxton to Portmeirion Factory Shop


@ PORTMEIRION FACTORY SHOP

Jam 11.20 pagi kami tiba di Portmeirion Factory Shop. Kawasan parking amat luas namun hanya ada beberapa kenderaan je di sini. Maknanya tak ramai orang kat dalam kedai. Baguslah, lagi senang nak shopping. Hehe.. Wife senyum sampai ke telinga bila nampak bangunan Portmeirion di depan mata. Sama la seperti saya nampak stadium Leeds United. Benda kalau dah minat memang teruja dibuatnya. Hihi.. Saya parking di tepi bangunan. Kami bersiap-siap untuk mulakan aktiviti sebagai personal shopper. Anak-anak dah nampak supermarket Lidl dan Iceland di seberang jalan. Kita masuk dalam factory shop dulu ye. Agak boring nanti ayah bawak pergi supermarket. Confirm lama kat sini. Hihi..


Apa lagi, let's jom masuk dalam kedai

Saya set 4 jam untuk berada kat sini. Tak boleh lebih masa sebab lepas ni kami akan ke tempat lain dan agak jauh dari sini. Kalau bermalam kat sini takde masalah nak stay selama mana pun. Wife setuju dengan masa yang diberikan. Cukup lama dah tu. Hihi.. Barang yang bakal dibeli disini akan dihantar melalui pos. Memang tak dapat la nak bawak naik flight sekali. Kepada peminat Portmeirion mesti tau betapa beratnya pinggan mangkuk dia. Wife dah siap arrange orang Malaysia kat sini yang akan bantu poskan barang-barang yang dibeli. Cekap sungguh kerja wife saya. Hehe.. Group whatsapp dah buka untuk live order. Jom explore Portmeirion Factory Shop!

Fuhh, banyaknya pinggan. Takde orang pulak tu. Hehe..

Pening kepala saya kejap bila melihat pinggan mangkuk yang ada kat dalam kedai ni. Kita tak minat, jadi tak tau nak menilai. Pada saya semuanya nampak cantik. Banyak yang stock clearance pulak tu. Diskaun pun melampau, sampai 90% pun ada. Huhu.. Ada satu bahagian di mana ada defect pada pinggan tersebut. Saya cuba perhati kat mana defectnya. Ada satu titik kecil yang tak berapa nampak pun dah dikira sebagai defect dan terus dijual murah. Portmeirion amat menjaga kualiti produknya. Wife saya pernah tunjuk harga sebenar pinggan Portmeirion ni pada saya. Harganya agak mahal untuk golongan marhein macam kami. Tapi bila tengok harga selepas diskaun, barulah saya percaya kenapa wife saya beria-ia nak ke sini dan ambil order dari kawan-kawan. Teruskan perjuanganmu wahai isteriku. I'm always supporting you.

Gigih sungguh beliau mengambil order

Portmeirion Factory Shop ada juga sediakan khidmat shipping ke seluruh UK dan luar negara, tapi harga postage mengikut berat barang yang dibeli. Lebih baik cari option lain yang lebih murah. Yang paling penting barangan kat sini boleh claim VAT. Hihi.. Sedang seronok belek cawan dan pinggan yang bermacam design, kelihatan satu family dari Malaysia masuk ke dalam kedai. Saya sempat berborak dengan pakcik yang datang dengan wife dan anak-anaknya. Diorang datang bercuti selama semingu di sini. Terkejut dia bila mengetahui kami ke sini shopping untuk kawan-kawan. Wife dan anak-anaknya kurang ramah bila ditegur. Lagak semacam je. Mungkin berbeza level bila melihatkan pakaian mereka. Orang have-have ni. Kami dah biasa jumpa orang macam ni bila di luar negara. Padahal kami berada di tempat yang sama dengan dia kot. Lumrah manusia..

Info tentang shipping postage dan claim VAT

Hampir sejam kat dalam kedai, anak-anak bertanya buat kesekian kalinya bila saya nak bawak diorang pergi supermarket. Diorang dah boring la tu. Hehe.. Saya bawa diorang keluar dan berjalan menuju ke supermarket di seberang jalan. Saya memang suka masuk dalam supermarket. Seronok cuci mata tengok barang yang disusun rapi atas rak. Paling suka bila jumpa barang yang ada tanda halal padahal bukannya nak beli pun. Hihi.. Wife setuju je bila saya kata nak bawa anak-anak keluar berjalan. Barulah dia boleh fokus mencari barang. Kalau tak asyik kena jawab soalan yang sama je dari diorang. Hahah.. Selagi tak pergi, memang berulang la soalan yang sama tanpa henti. Budak-budak dengan pinggan mangkuk memang takde kaitan langsung. Cuba bawak pergi kedai mainan. Hahah..

Terkinja-kinja diorang bila pergi supermarket

Sebelum masuk ke dalam supermarket saya dah bagi arahan jelas, jangan suka hati je ambil makanan. Mungkin ada makanan yang tak halal kandungannya. Masa memilih tu tengok juga harga yang dipaparkan. Siap suruh diorang kira sendiri harga yang tertera didarabkan dengan lima. Barulah diorang tau harga sebenar barang yang dipilih tu dalam ringgit Malaysia. Mana taknya, haritu Elysha kata harga coklat kat sini murah, 99 sen je. Itu 99 pence ye anakku. Pence dengan sen amat berbeza nilainya. Tapi kalau coklat Toblerone harga 99 pence kira murah la tu. Hihi.. Selesai membeli di Lidl, diorang ajak masuk satu lagi supermarket di sebelah. Saya pun ikut sebab tak pernah masuk supermarket Iceland sebelum ni.

Layankan aje diorang ni jalan-jalan dalam supermarket

Sejam juga saya meronda dengan anak-anak di supermarket. Kami balik semula melihat keadaan wife saya. Apa agaknya yang berlaku sekarang ni. Harap-harap dia dah selesai memilih barang yang nak dibeli. Saya tanya dah selesai ke belum. Wife saya tunjuk troli di hujung rak. Fuhh, bukan satu, tapi ada 4 troli penuh dengan pinggan mangkuk. Lain macam penangan Portmeirion ni. Ramai juga kawan-kawan yang berminat dengan produk ni rupanya. Barang untuk kami ada 2 je. Yang lain semuanya pesanan kawan-kawan. Wife saya memang dah sedia ada koleksi Portmeirion di rumah. Dia cuma beli apa yang takde dalam koleksi je. Anak-anak boleh ambil sorang satu troli untuk beratur kat kaunter ye. Hihi..

Tak pernah lagi saya shopping sampai 4 troli. Huhu..

Semasa tunggu giliran untuk membayar di kaunter, orang Malaysia yang kurang ramah tadi beratur di belakang kami. Diorang tak pakai troli pun. Nampak adalah 3-4 pinggan je yang dipegang. Terkejut diorang tengok betapa banyak kami beli. Barulah diorang nak senyum dan bertegur sapa dengan wife saya. Ingat kami takde duit ke? Memang pun sebab semuanya duit dari kawan-kawan yang memesan. Hihi.. Sampai giliran kami, pekerja di kaunter menegur kami dengan senyuman. Dia siap teka kami dari Malaysia. Katanya orang Malaysia memang ramai memborong kat sini. Nampaknya Malaysia sudah sedia maklum terkenal di Portmeirion. Hahah..

Pekerja ni lagi ramah dari orang Malaysia tadi. Huhu..

Lajunya acik ni buat kerja

Alhamdulillah selesai sudah wife saya membuat pembayaran. Sementara menunggu barang kami dimasukkan dalam kotak, wife saya ke kaunter sebelah untuk uruskan claim VAT. Rugi dah beli banyak macam ni tapi tak buat claim. Staff bertugas bantu untuk isikan particular di dalam borang yang disediakan. Dia tanya macam mana kami nak bawa balik semua barang yang dibeli. Wife saya kata ada kawan yang duduk di sini akan bantu poskan ke Malaysia. Dia kata pembeli sebelum ni pun guna cara yang sama. Lebih mudah berurusan dengan orang Malaysia yang duduk di sini. Kalau kami duduk di UK takde masalah untuk guna shipping service dari kedai ni sebab free postage untuk belian lebih dari GBP50.00.

Selesai urusan claim VAT

Selesai semua urusan di Portmeirion Factory Shop, wife saya contact orang Malaysia yang akan uruskan pos barang kami. Diorang akan sampai dalam masa sejam sebab tengah uruskan pos barang yang lain dulu. Dah pukul 2.20 petang dan kami belum solat lagi. Kami maklumkan pada staff kedai untuk tinggalkan barang kami seketika sementara kami mencari masjid berdekatan. Kami naik kereta dan mengikut arahan pada Here Maps menuju ke City Central Mosque yang terletak dalam 3 km dari sini. Tak sampai 10 minit perjalanan akhirnya kami tiba di perkarangan masjid.

Driving route: From Portmeirion Factory Shop to City Central Mosque


@ CITY CENTRAL MOSQUE

City Central Mosque adalah masjid yang terbesar di Stoke-on-Trent. Masjid ni mula beroperasi pada Julai 2013 hasil dari kempen dan derma orang ramai untuk mendapatkan dana sehingga GBP3juta. Masjid ini mempunyai ruang solat utama yang boleh memuatkan seramai 700 jemaah dan ruang solat harian seluas 200 jemaah. Ruang solat bagi jemaah wanita juga ada dan boleh memuatkan 100 jemaah pada satu masa. Kawasan parking di sini amat luas dan sistem CCTV juga ada untuk keselamatan para jemaah yang solat di sini.

City Central Mosque di Stoke-on-Trent

Kami bersiap-siap dan masuk ke dalam masjid. Pintu masuk untuk jemaah lelaki dan wanita berbeza. Jemaah wanita masuk di pintu yang terletak di bahagian tepi masjid. Kami masuk ke dalam dan terus berada di tempat letak kasut. Hanya ada beberapa pasang kasut di rak yang disediakan. Lepas buka kasut kami masuk pintu menuju ke tempat ambil wudhuk. Tiada orang di sini. Selesai berwudhuk, kami terus ke ruang solat harian. Kelihatan beberapa jemaah sedang solat di saf hadapan.

Tempat wudhuk dan ruang solat harian

Selesai solat kami kembali ke kereta dan bersiap-siap untuk kembali semula ke Portmeirion Factory Shop. Alhamdulillah dapat juga kami melawat dan solat di masjid terbesar di Stoke-on-Trent. Wife saya kata orang Malaysia tu dalam perjalanan menuju ke sana. Harap diorang sampai tepat pada masanya. Jenuh juga nak menunggu lagi. Nanti ada pulak yang masuk semula dalam kedai tu dan cari barang yang lain. Hihi.. Kadang-kadang ada order last minute dari kawan-kawan dalam group whatsapp. Maklumlah, bila tak nampak barang diorang takde idea apa barang yang nak dibeli. Bila dah tunjuk gambar live barulah masing-masing mula PM tepi. Hehe..

Thank you City Central Mosque

Jam 3.15 petang kami sampai semula di Portmeirion Factory Outlet. Tak sampai 5 minit menunggu, akhirnya orang Malaysia yang uruskan barang kami pun sampai. Diorang ni sebenarnya student di UK. Buat kerja part time cari duit lebih untuk sara hidup harian di negara orang. Budak yang berurusan dengan wife saya namanya Muaz. Dia datang dengan kereta bersama sorang kawannya. Kami berborak sekejap dan diorang mula angkat barang kami masuk ke dalam kereta mereka. Dah alang-alang nak pos, saya bagi sekali 2 beg plastik hitam pakaian yang kami taknak guna di sini. Maka banyaklah ruang untuk kami beli barang niaga lagi. Hehe..

Bersedia untuk diposkan ke Malaysia

Untuk kos postage kami akan masukkan sekali dalam harga jualan. Takkan la kami nak bayar pulak. Hihi.. Dah tambah pun masih murah lagi barang Portmeirion ni berbanding beli sendiri di Malaysia. Amat berbaloi kepada yang memesan. Hehe.. Muaz akan hubungi wife saya untuk kos keseluruhan postage ke Malaysia. Baguslah diorang ni mencari sumber pendapatan tambahan kat negara orang. Dah la pandai belajar, rajin pulak tu. Untungnya dapat peluang belajar di luar negara. Dulu saya memang teringin nak belajar kat oversea, tapi malangnya masa sekolah suka sangat mengular. Hihi.. Saya redha dengan ketentuan ini. Tuhan dah tentukan rezeki masing-masing.

Urusan postage selesai. Jumpa lagi Portmeirion!

Mudah sungguh berurusan dengan Muaz. Kami sempat berbincang untuk buat bisnes tambahan masa kami kat Malaysia nanti. Dia pun takde masalah nak bantu. Bagi je list barang kat dia, in shaa Allah dia boleh cari dan poskan pada kami. Apa-apa pun pelajaran jangan diabaikan ye. Itu yang paling utama. Tepat jam 3.30 petang, setelah mengucapkan terima kasih pada Muaz dan kawannya, kami beredar meninggalkan Portmeirion Factory Shop. Anak-anak dah mengadu kelaparan. Yang pastinya wife saya senyum berpanjangan sebab puas dapat datang ke sini. Misi personal shopping di Portmeirion Factory Shop telah berjaya direalisasikan. Cath Kidston sudah, Portmeirion pun sudah. Ada lagi tempat yang bakal diterjah. Moga dipermudahkan urusan kami.


Wallahu 'alam..

Sunday, 7 March 2021

JJCP UK V.2: Day 09 (Part #1)

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..


HARI/TARIKH:
@ KHAMIS, 5 DISEMBER 2019

LOKASI KEJADIAN:
@ BUXTON
@ FLASH


Jam 6.00 pagi saya dah bangun dari tidur. Lepas mandi dan solat, saya kejutkan anak-anak. Agak liat sikit diorang nak bangun sebab semalam hampir lewat malam baru sampai di travelodge. Nak buat macam mana, terpaksa bangun juga walaupun masih mengantuk. Banyak lagi tempat yang nak pergi hari ni. Rugilah kalau duduk lama kat travelodge. Lepas semuanya dah mandi dan solat, kami siapkan breakfast. Malam tadi takde sesi makan sebab semuanya letih. Pagi ni memang lapar la dibuatnya. Hihi.. Selesai breakfast kami kemaskan beg dan bersiap-siap untuk mulakan perjalanan.


Budak ni tetap semangat membantu. Hehe..

Jam 7.45 pagi kami keluar dari bilik dan check-out. Tiada staf yang bertugas di kaunter. Saya letakkan kunci bilik di tempat yang disediakan. Thank you Travelodge Macclesfield Adlington!. Sementara enjin kereta dipanaskan, saya masuk sekejap ke dalam Starbucks yang sudah buka. Bukan untuk beli kopi, tapi mencari jika ada citymugs untuk bandar di sini. Manalah tau kalau ada citymugs yang boleh saya tambah untuk dibuat koleksi. Tapi yang ada di sini hanyalah tumbler dan mug biasa design christmas edition. Tak berminat sebab takde tulisan bandar. Mug biasa boleh dapat kat mana-mana Starbucks. I want Starbucks You Are Here citymugs only. Hihi..

Good Morning Macclesfield!

Tepat jam 8.00 pagi kami mulakan perjalanan setelah Abang Fikri mengetuai bacaan doa. Moga dipermudahkan urusan kami pada hari ni, in shaa Allah. Destinasi pertama kami adalah menuju ke bandar Buxton. Apa yang menarik di sana? Tak tau lagi sebab kami belum pernah ke sana sebelum ni. Ada sebabnya saya masukkan Buxton dalam itinerary. Cuaca mendung mengiringi perjalanan kami. Sekejap nampak cahaya matahari, lepas tu hujan renyai dan mendung semula. Kami melalui jalan berbukit yang lapang. Kemudian Here Maps suruh kami masuk ke laluan yang lebih sempit. Sampaikan kena perlahan jika berselisih dengan kenderaan lain. Lain macam Here Maps ni punya route. Huhu..

Countryside yang indah mata memandang

Road Trip: Macclesfield to Buxton


@ BUXTON

Jam 8.55 pagi kami sampai di Buxton. Kami parking di Spring Gardens & Wye St. Car Park yang terletak di The Springs Shopping Centre. Sementera bersiap, saya mencari tempat untuk bayar tiket parking. Harga bayaran parking di sini adalah GBP1.60 untuk 2 jam. Kami kena pastikan sampai semula kat parking ni sebelum masa tamat. Kat sini officer yang jaga parking sentiasa meronda. Lambat sikit terus kena kompaun. Huhu.. Cukup la 2 jam je kat sini. Ada banyak tempat lagi nak pergi hari ni.


Driving route: From Travelodge Macclesfield Adlington to Buxton

Antara kawasan parking yang besar di Buxton

Ada sejarahnya tentang Buxton ni. Dengan ketinggian lebih 1000 kaki dari paras laut, Buxton adalah market town yang tertinggi di bumi England. Patutlah sejuk sangat kat sini. Buxton juga dikenali dengan Spa Town dimana ramai locals datang untuk relaks di spa yang famous di sini. Kami takdelah nak bersantai dalam spa kat sini. Buang masa aje. Hihi.. Antara tarikan utama pengunjung ke sini selain spa adalah Poole's Cavern iaitu sebuah gua batu kapur yang telah wujud berjuta tahun dahulu. Namun nak masuk dalam gua tu ada bayarannya. Maka kami pun ambil keputusan untuk jalan-jalan di kawasan sekitar je sambil bergambar. Hihi..

Jom cari tempat berteduh di dalam. Sejuk sangat kat luar ni.

Semua kedai baru mulakan perniagaan. Kami jalan cuci mata sampai jumpa pintu keluar yang lain. Tujuan masuk dalam shopping centre ni sebenarnya nak cross ke belah satu lagi sambil memanaskan badan. Hehe.. Dalam itinerary yang saya buat, takde tempat utama yang kami nak tuju di sini. Ikut je lah kaki melangkah tengok keadaan bandar Buxton ni. Jumpa kedai souvenir boleh la singgah beli untuk kenangan. Juga sebagai tanda dah jejakkan kaki di sini. Semalam dah sampai kampung tertinggi di Scotland, kali ni market town tertinggi di England pulak.

Eirfan memang pantang nampak kereta. Suka sangat dia.

Kami keluar dari shopping centre. Boleh pulak lalu depan kedai favourite kami. Apa lagi kalau bukan kedai charity. Tipu la kalau tak masuk. Hihi.. Banyak juga barang yang menarik di sini. Kadang-kadang pelik juga dengan orang kat sini. Barang-barang yang diorang tak pernah pakai pun ada dijual di sini. Mungkin tersalah beli saiz kot. Barang terpakai yang dijual sebenarnya tak pakai langsung. Harga pulak amat berpatutan. Iman kena kuat jika masuk kedai macam ni dan yang sewaktu dengannya. Wajib  singgah kalau jumpa sebab barang jualan di sini tak sama dengan tempat lain kerana barangan charity adalah dari penduduk setempat. Mana lah tau jumpa barang yang memang berkenan di hati. Sambil membeli secara tak langsung boleh la menyumbang kepada charity.

Menyelam dulu kat sini. Yeahh..

Tersenyum lebar bila keluar dari kedai charity. Ada la benda menarik yang dijumpa kat dalam tu. Hehe.. Kami teruskan meronda kawasan sekitar dan melihat senibina bangunan Georgian dan Victorian yang cantik di sini. Tenang sungguh suasana persekitaran. Boleh masukkan Buxton dalam list sebagai tempat yang sesuai untuk pelan persaraan kelak. Hihi.. Banyak bandar dan kampung yang saya pergi suasananya amat sesuai untuk orang lama berehat dan menghabiskan sisa kehidupan. Tenang dan jauh dari kesibukan kota. Antaranya Volendam dan Giethoorn di Netherlands, Rothenburg ob de Tauber di Germany dan kawasan Cotswold di England. Tapi pada saya, Mekah juga yang paling menarik. Jika umur panjang, lepas bersara saya dan wife teringin nak duduk lama di Mekah dan Madinah. Kalau boleh sebelum Ramadhan hingga lepas Syawal. Anak-anak pun dah besar masa tu. Diorang dah ada keluarga sendiri. Itu cerita kalau umur panjang la. Wallahu 'alam..

Suka dengan suasana kat sini

Kagum sungguh bila melihatkan bangunan di sini dijaga dengan baik dalam mengekalkan tradisinya. Keadaan jalanraya pun tenang je. Langsung tak nampak sampah merata di atas jalan. Pihak berkuasa di sini betul-betul menjalankan tugasnya. Saya masih ingat lagi ada sebuah kereta kena saman kerana parking di jalanraya menuju ke Buckingham Palace. Masa tu ada sorang penumpang keluar untuk bergambar. Tak sampai 5 minit pun diorang kat situ. Polis terus datang dan bagi saman walaupun driver menunggu dalam kereta. Kalau kat Malaysia polis masih bagi peluang lagi suruh jalan. Orang Malaysia lebih bertimbang rasa dan bertolak ansur dalam hal sebegini. Tapi kalau kena saman pasti masuk media sosial dan kena kecam. Huhu..

Cantik juga pokok tinggal ranting kan. Hehe..

Kami berjalan menuju ke Buxton Tourist Information Centre tapi buka jam 10.00 pagi. Malas nak tunggu lagi 20 minit, kami teruskan berjalan. Kat depan mungkin ada kedai souvenir yang lain. Agak lengang kawasan di sini. Penduduk Buxton sendiri tak ramai bila dikirakan dengan keluasan bandar. Harga rumah kat sini mesti mahal dengan design bangunan yang klasik dan oldschool. Takut juga kalau duduk sorang kat sini. Huhu.. Apa pun ketenangan jelas terasa. Crime rate juga amat rendah. Buxton termasuk dalam senarai Top-10 bandar di Midlands yang paling sesuai dan selamat untuk diduduki.

Walking route: Buxton Central

Salah satu bangunan yang cantik di sini, Buxton Opera House

Kami teruskan berjalan menyusuri jalan dan bangunan kedai. Sampai di depan satu restoran, Eimran bertanya sama ada kami akan makan di sini atau tempat lain. Saya dah cari, ada beberapa restoran halal yang terletak di Buxton. Namun ada satu restoran yang membuatkan saya confuse sama ada ia berstatus halal atau tidak iaitu Pizza Express yang banyak cawangannya di UK. Dalam website kata ia menggunakan halal chicken tapi takde restoran halal. Macam mana tu? Dekat pintu masuk takde pun sign halal. Mungkin method yang digunakan untuk sembelih adalah cara halal. Mungkin juga dia tak letak sign halal sebab nak jaga reputasi dengan local customer. Bila dah confuse baik abaikan dan cari restoran yang lain.

Pizza Express banyak cawangannya di UK

Kenyataan dalam website Pizza Express

Perut masih kenyang lagi. Jajan yang dibawa pun banyak. Boleh alas perut dulu sementara sampai di lokasi restoran halal berikutnya yang telah saya susun dalam itinerary. Akhirnya kami jumpa satu kedai yang menjual barang souvenir. Boleh la beri sekeping dua fridge magnet sebagai kenangan telah sampai di Buxton. Bukan senang nak sampai sini. Rasanya travel agent pun takkan bawa pelancong ke sini. Bukan ada apa pun selain spa dan gua batu kapur. Baik bawak diorang jalan-jalan kat bandar besar. Tak pernah saya jumpa pakej melancong ke UK dibawa jalan ke Buxton. Hanya pakej self-drive je boleh pergi ke mana pun ikut suka. Hihi..

Rehat kejap sebelum sambung perjalanan

Souvenir yang dicari sudah dijumpai. Cukup sejam meronda kawasan sekitar, kami berjalan pulang ke kereta. Destinasi lepas ni yang amat ditunggu-tunggu oleh wife saya dan kawan-kawan dalam group whatsapp. Apa lagi kalau bukan tempat shopping. Wife pun laju je bersetuju bila saya kata sudah sampai masa untuk ke kereta dan bergerak ke tempat berikutnya. Tak sabar la tu. Hehe.. Jam 10.10 pagi kami dah sampai di parking kereta. Kami bersiap-siap untuk teruskan perjalanan. Dalam perjalanan ke sana, saya nak singgah kejap di satu kampung. Berhenti untuk ambil gambar kat signboard je. Biasalah, kalau benda free macam ni memang saya suka buat. Bukti itu penting. Hahah..

Pemandangan padang rumput yang luas terbentang


@ FLASH

Dari Buxton, perjalanan menuju ke sebuah kampung yang bernama Flash tak sampai 10 km. Tiada apa yang menarik kat kampung ni. Tujuan saya singgah sekejap di sini hanyalah untuk berhenti di bahu jalan dan ambil gambar signboard kampung ni. Dikatakan Flash adalah kampung yang tertinggi di Britain, iaitu 1,518 kaki atas paras laut. Rasanya Wanlockhead lagi tinggi (1,538 kaki atas paras laut) tapi hanya tertinggi di Scotland. Macam mana Flash boleh tertinggi di Britain pulak? Bukan ke Scotland termasuk dalam negara Britain? Entah la macam mana kerajaan diorang claim ketinggian sesuatu tempat. Mungkin struktur geografi boleh bertukar ikut musim kot. Huhu.. Apa-apa pun kita ambil gambar dulu sebagai bukti berada di tempat kejadian.

Suka betul buat benda free macam ni. Hihi..

Tak kisah la siapa yang betul dan salah. Janji saya dah sampai di kedua-dua tempat yang tertinggi di bumi UK. Kerajaan UK tak bagi hadiah pun kalau betul. Paling tidak pun dibetulkan info dalam internet. Mungkin lepas ni Leadhills pulak yang dinobatkan kampung tertinggi di UK. Pelan-pelan tambak tanah boleh la dapat title tertinggi. Hahah.. Saya dah boleh masukkan dalam resume travel, pernah sampai Wanlockhead, Buxton dan Flash iaitu village dan market town tertinggi di UK. Nampaknya misi travel kali ni untuk jejaki tempat-tempat tertinggi berjaya akhirnya. Satu pencapaian dan pengalaman hidup dalam sejarah travel saya. Hahah..

Mohon kerajaan UK ukur ketinggian semula ya. Hehe..

Kami keluar semula ke jalan besar menuju tempat yang amat dinantikan oleh wife saya. Harap-harap adalah kedai atau supermarket yang berhampiran. Agak bosan menunggu boleh la jalan-jalan dalam supermarket. Hihi.. Cuaca mendung mengiringi perjalanan kami membuatkan kabus tebal dan penglihatan agak terhad. Terpaksalah saya bawa kereta perlahan demi keselamatan. Berpandukan Here Maps, dalam setengah jam lagi kami akan sampai di destinasi. Makin sampai makin excited wife saya. Biasalah, siapa tak suka pergi tempat yang diidamkan. Semalam baru masuk simpang ke bandar Leeds pun saya dah mula excited sebab tak sabar nak sampai stadium Leeds United. Hihi.. Moga apa yang dihajati oleh wife saya menjadi kenyataan kejap lagi.

Kabus teruk sepanjang perjalanan


Wallahu 'alam..