Tuesday, 15 March 2022

JJCP UK V2: Day 15 (Part #3)

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..


HARI/TARIKH:
@ RABU, 11 DISEMBER 2019

LOKASI KEJADIAN:
@ OXFORD STREET
@ SPICY BASIL


Alhamdulillah, tak sampai 10 minit menunggu akhirnya train Hammersmith & City Line tiba di platform. Ramai sungguh penumpang yang keluar dan masuk train. Kami terpaksa berhimpit untuk masuk. Nasib baik hanya satu stesen je kami di dalam train. Tak sampai 5 minit perjalanan, kami turun di Liverpool Street Station dan tukar kepada train yang lain. Keadaan di dalam stesen amat padat dengan orang ramai yang baru pulang dari kerja. Liverpool Street Station adalah antara stesen yang paling ramai penumpang kerana terdapat 4 train lines yang berhenti di sini.

Orang ramai mula pulang dari kerja

15 minit menunggu dan train Central Line tiba di platform. Kali ni lagi ramai penumpang yang naik. Terpaksalah kami berasak-asak dan pastikan semua anak-anak masuk ke dalam train. Dah la bawa stroller, lagi susah nak menyelit masuk. Huhu.. Nasiblah, janji dapat naik. Nak tunggu train berikutnya takut lambat dan orang makin ramai sebab sekarang memang waktu kemuncak untuk perkhidmatan train di London. Samalah macam di KL. Bila waktu balik kerja je bukan setakat jalan jem, naik train pun boleh sangkut. Kalau hujan lagilah teruk. Nasib baik la saya naik motor je pergi kerja. Hihi..

Tube route: From Aldgate East Station to Oxford Circus Station

Jam 6.25 petang setelah bersesak dalam train yang macam tin sardin, akhirnya train sampai di Oxford Circus Station. Lebih separuh penumpang yang turun di sini. Terus jadi lengang keadaan dalam train sebab tak ramai pun yang naik. Rupanya semua yang balik kerja nak bershopping kat Oxford Street dulu kot sebelum balik ke rumah. Lagi 2 minggu kan nak sambut Krismas. Sama je la keadaannya masa bulan puasa. Ramadhan dah separuh bulan mulalah bersemangat shopping untuk raya. Dulu mungkin semangat raya lain macam sebab mak dan ayah masih ada lagi. Sekarang sambut biasa-biasa je, lebih kepada menggembirakan hati anak-anak.


Jom jalan-jalan dan cuci mata kat sini


@ OXFORD STREET

Oxford Street, lokasi wajib kalau berada di London. Tak shopping pun takde masalah, hanya jalan-jalan cuci mata kerana di sinilah tempat yang paling happening di waktu malam. Sepanjang jalan di sini terdapat banyak butik-butik yang terkenal. Kepada yang kaki shopping tu standby jelah duit banyak-banyak ye. Hihi.. Kami keluar dari stesen bersama orang ramai. Seperti yang dijangka, Oxford Street penuh dengan manusia. Jalanraya pun dihiasi dengan dekorasi Krismas menambah keceriaan suasana di sekeliling. Nasib baik la kami ni tak bawak duit yang banyak. Misi hanya untuk menyambung pembelian dari pesanan rakan-rakan.

Malam masih muda. Baru pukul 6.30 petang. Hihi..

Di sini saya hanya tunjukkan lokasi butik yang wife saya nak masuk. Bila dia masuk, saya dan anak-anak tunggu di luar. Lagi seronok tengok gelagat orang ramai daripada tengok handbag. Hihi.. Eimran seperti biasa memang pantang nampak butik kasut. Semua kedai kasut dia masuk. Bila keluar dia akan buat muka teruja sambil terangkan kasut yang dia tengok kat dalam tu dengan harapan ayah dia akan kesian dan terpengaruh dengan pujuk rayu dia. Dah 3 pasang kasut dia beli. Belum campur kasut hitam sekolah lagi. Haishh, buat apa nak beli kasut banyak-banyak. Bukannya pakai setiap hari pun. Ayah yang bekerja ni pun dah bertahun-tahun pakai kasut yang sama. Cukup-cukup la ya anakku. Nanti kasut yang dibeli tu dah lusuh dan koyak, kita datang sini lagi dan beli ok. Hihi..

Meriah sungguh warna-warni di Oxford Street

Beberapa butik telah kami terjah dan ada hasil yang berjaya dibeli dari pesanan rakan-rakan. Tapi ada juga yang wife saya tak dapat cari kerana harga yang mahal atau tiada stok di butik. Kira tiada rezeki buat rakan-rakan untuk memiliki sesuatu dari London. Agak kagum juga kerana kaki kami langsung tak terasa lenguh walaupun berdiri di sepanjang masa. Biasanya kalau berada di tempat yang menyeronokkan memang tak terasa letih. Masa yang berlalu lebih 2 jam pun tak sedar. Cuma perut je lah mula lapar. Memang itu tujuannya supaya dapat makan malam sepuasnya kejap lagi. Hihi..

Walking route: London Central

Puas sungguh dapat jalan-jalan merasai suasana malam yang happening di Oxford Street. Wife pun puas hati dapat apa yang dicari. Seterusnya, kami masuk ke dalam Bond Street Station untuk ke destinasi berikutnya, iaitu sesi makan malam yang terakhir di London. 10 minit menunggu di platform, akhirnya jam 8.50 malam train Jubilee Line pun sampai. Tak ramai penumpang, boleh la duduk hingga sampai di stesen yang dituju. Lega sungguh bila dapat duduk setelah lebih 2 jam berdiri. Diorang semua tak tau turun dari train nanti kena jalan jauh lagi. Hihi.. Malam last kan, layankan aje lah..

Tube route: From Bond Street Station to Kilburn Station

Perjalanan yang sepatutnya hanya 5 minit je bertambah menjadi 15 minit. Memang terasa train bergerak dengan agak perlahan. Jam 9.05 malam train tiba di Kilburn Station. Anak-anak dah teruja nak makan malam. Keluar je dari stesen kelihatan beberapa restoran halal di sepanjang jalan. Semua teka restoran mana yang kami nak pergi. Setakat ni semuanya salah sebab restoran yang dituju masih jauh lagi. Hihi.. Nasib baik keadaan jalan agak menuruni bukit sedikit. Takdelah letih nak menapak. Makin lama keadaan jalan menjadi lengang dan banyak kedai yang dah tutup. Saya pulak yang menjadi risau kalau restoran yang dituju juga tutup. Punyalah jauh berjalan, sekali tak dapat makan. Memang hangin semuanya nanti sebab kena scam dengan saya. Hahah.. Kalau restoran yang dituju tutup, kita makan je lah kat mana-mana restoran halal yang kita lalu tadi. Habis cerita.

Banyak juga kedai dan restoran halal di sini


@ SPICY BASIL

Akhirnya, setelah 15 minit berjalan kaki, di depan kami kelihatan signboard restoran yang dituju dan masih bercahaya. Lega sebab tak kena scam dengan saya. Hihi.. Kedai-kedai lain di sekeliling restoran semuanya dah tutup. Ruang makan agak limited tetapi masih ada meja yang kosong untuk kami. Sebelum orang lain ambil tempat, dengan pantas kami masuk ke dalam. Kami disambut dengan mesra oleh pekerja restoran dan juga bau masakan yang sedap dari dapur yang terletak di belakang kaunter. Spicy Basil adalah restoran yang menyediakan masakan Thai. Daripada review yang saya baca, boleh dikatakan semua menu yang ditawarkan sedap dan rasanya asli dari Thailand. Yang penting ianya berstatus halal.

Walking route: From Kilburn Station to Spicy Basil

Alhamdulillah, dapat juga kami makan di sini

Kami melihat menu yang diberi. Disebabkan ini makan malam yang terakhir, jadi anak-anak boleh pilih nak makan apa saja. Saya order beef with ginger, garlic and spring onion yang berharga GBP7.00 untuk saya, spicy and sour chicken tom yum yang berharga GBP7.00 untuk wife, beef green curry berharga GBP7.00 untuk Eimran, beef noodle berharga GBP6.00 untuk Eiman, egg noodle berharga GBP5.50 untuk Elysha dan egg fried rice berharga GBP3.50 untuk Eirfan. Haaa, semua pilih menu yang lain. Barulah boleh curi rasa sikit. Hihi.. Untuk air saya order Thai tea berharga GBP2.00 dan 2 tin air gas berharga GBP2.40. Air mineral yang dibawa masih ada lagi untuk standby kalau masakan pedas. Hihi.. Sementara menunggu makanan kami sampai, 2 orang pekerja seronok melayan kerenah Eirfan. Dia terkejut sebab Eirfan tak pakai stokin. Saya pun tak tau macamana Eirfan boleh tahan dengan cuaca sejuk. Sepanjang dia duduk dalam stroller memang dia taknak pakai stokin. Lain macam struktur kulit budak ni. Hihi..

Harap-harap betul lah sedap seperti dalam review

10 minit menunggu, satu persatu makanan kami sampai di meja. Melihat kepada keseluruhan rupa bentuk makanan, memang nampak macam sedap. Kalau tak sedap saya pasti bagi bad review sebab bukannya murah makanan yang kami dah order. Setiap sorang satu menu pulak tu. Macam biasa, sebelum makan kita ambil bau dan gambar dulu. Bila semua makanan dah sampai di atas meja, barulah kami mulakan santapan. Bismillah..

Dari rupa memang nampak sedap

Satu suapan masuk ke dalam mulut. Aduhai, sedap yang amat!.. Rasanya memang original authentic Thai. Portion pun besar juga untuk satu menu. Saya rasa sikit kesemuanya. Memang terbaiklah makanan kat restoran ni. Benar 100% seperti yang saya baca dalam review. Walaupun harganya agak mahal, tapi amatlah berbaloi dengan saiz dan rasanya. Tak rugilah. Makan sampai ke butiran nasi yang terakhir, licin semua pinggan. Elysha dan Eiman yang tak kuat makan pun boleh habiskan. Jangan terpedaya dengan rupa nasi gorang telur Eirfan tu. Pada saya inilah antara nasi goreng simple yang paling sedap saya pernah makan dalam hidup.

Makanan di Spicy Basil amat terbaik..

Seronok dan puasnya kami dapat makan di Spicy Basil. Tak sia-sia jalan jauh untuk ke sini. By far, the best meals on this entire trip. Dah sampai hujung perjalanan baru jumpa makanan yang amat sedap. Save the best for last bak kata orang Cheruk Tokun. Hihi.. Serius memang puas hati dengan makanan yang dihidangkan. Saya pasti makanan kat sini akan kami ingati selamanya. Nanti bila terkenang tentang trip, mesti makanan kat Spicy Basil ni akan menjadi sebutan. Tukang cuci pinggan pun senang basuh pinggan kami sebab semuanya licin. Hahah.. Punyalah puas sampai tak sedar dah sejam kami berada di sini. Kesian pulak orang lain menunggu meja kosong untuk makan. Selesai buat bayaran dan mengucapkan berbanyak terima kasih kerana menyajikan makanan yang amat-amat sedap, jam 10.25 malam kami meninggalkan Spicy Basil menuju ke train station. Semua muka ada senyum.. Hihi..

Thank you Spicy Basil!..

Dari Spicy Basil kami teruskan berjalan kaki menuruni bukit menuju ke Kilburn Park Station. Tak perlu nak patah semula ke Kilburn Station. Suasana di sekeliling amat sunyi. Sampai di Kilburn Park Station pun sunyi. Hanya kami je penumpang yang ada di stesen. Takkan lah train dah stop perkhidmatan untuk hari ni. Huhu.. Nasib baik tak perlu menunggu lama. Tak sampai 5 minit, akhirnya train Bakerloo Line tiba di platform dan membawa kami terus ke Wembely Central Station. Dalam train pun hanya kami je yang berada di satu coach.

Waking route: From Spicy Basil to Kilburn Park Station

Malam terakhir naik train di London..

20 minit perjalanan dalam train, jam 11.20 malam kami tiba di Wembley Central Station. Masa touch oyster card, saya perasan harga tambang yang dikenakan amat rendah. Mungkin kerana dah lewat malam kot. Baguslah camtu. Nampaknya tak perlu nak topup oyster card lagi. Cukup rasanya nilai dalam kad tu sampai airport esok. Anak-anak cuba ajak ke Tesco Express lagi. Tak payah la, kenyang sangat dah ni. Esok awal-awal pagi kita masuk Tesco Express beli susu untuk breakfast ok. Nasib baik diorang akur. Memang kenyang sangat pun. Mata pun dah mula mengantuk. Mengikut weather forecast, tengah malam ni mungkin light snow akan turun tapi kebarangkalian yang tipis la. Kalau ada rezeki salji turun tengah malam ni kita turun beramai-ramai ya. Tak kiralah orang nak kata jakun ke tidak. Janji dapat merasa suasana salji turun dari langit. Hihi..

Tube route: From Kilburn Park Station to Wembley Central Station

Sampai di bilik, kami bersihkan diri dan solat qada serta jamak. Malam ni mungkin tidur lewat sebab nak mengemas beg. Kena pastikan masih ada ruang lagi tak untuk kami isikan barang bagi sampai berat yang maksimum untuk naik flight. Anak-anak layan tv sambil melihat ke luar kalau betul salji turun malam ni. Selesai mengemas, nampaknya masih ada banyak lagi ruang yang boleh diisi. Esok pagi boleh la kami sambung shopping sekejap di bawah sebelum check-out. Hihi.. Tak tahu pukul berapa, anak-anak semuanya dah tertidur dan kecewa tiada salji yang turun. Maka saya dan wife pun tidur sekali. Tamat sudah perjalanan harian terakhir kami di bumi London. Moga dipermudahkan urusan kami pada esok hari.

Kasi pack semuanya..


Wallahu 'alam..






No comments:

Post a Comment