Saturday, 14 April 2018

JJCP VietCam: Souvenirs & Collectible Items

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

Untuk family trip kali ni, tak banyak barangan souvenir yang saya bawa balik. Niat utama hanyalah untuk berjalan menjejaki Cambodia dan melawat tempat yang popular dan bersejarah di Phnom Penh dan Siem Reap. Sebagai kenangan, hanya fridge magnet je yang saya beli. Itupun tak sampai 10 biji. Huhu.. Mungkin kerana awal-awal lagi masa sampai di Vietnam saya dah rasa tak puas hati tentang bas yang kami sewa. Kemudian ditambah dengan driver bas di Cambodia yang sepatah haram tak faham bahasa Inggeris. Haduii.. Terus hilang mood nak shopping. Nasib baik ada kawan-kawan travel yang join. Dapatlah kurangkan sikit stress pasal bas ni. Hahah..

# FRIDGE MAGNETS

Jadilah dapat beli beberapa fridge magnet untuk memenuhkan pintu peti ais kat rumah. Hihi.. Kalau dikira fridge magnet dari mula saya travel, dah tak muat nak letak kat fridge 2 pintu. Kena beli fridge lagi satu untuk letak semuanya. Takkan sampai kena beli peti ais baru kot. Hehe.. Nampaknya dah tak sesuai nak letak kat pintu peti ais. Tunggu sikit masa lagi, saya ingat nak beli magnetic board besar yang boleh digantung kat dinding dan letak semua fridge magnet saya. Bukan apa, bila dah terpaksa guna sampai ke bahagian bawah peti ais, anak bongsu saya suka sangat cabut dan buat main. Setakat cabut je takpe lagi, tapi dia siap baling lagi. Banyak jugalah fridge magnet sya yang dah pecah. Huhu.. Sebab tu banyak fridge magnet yang saya simpan dalam almari. Mana yang nampak menarik je saya lekatkan kat pintu peti ais. Hihi..

Cukup sebagai syarat ntuk destinasi yang dah dilawati

# STARBUCKS CITYMUG

Starbucks dah mula keluarkan citymug khas kepada pengumpul yang dinamakan Starbucks You Are Here Collection. Serius cantik dan comel design dia. Yang paling penting saiz citymug ni sama untuk semua Starbucks di seluruh dunia. Kotak pun nampak menarik. Amat sesuai untuk dijadikan koleksi peribadi. Dulu saiz mug berbeza mengikut lokasi. Design pun simple je. Daripada koleksi saya, cuma citymug Jepun yang saya rasa paling menarik design dia. Buat masa ni Starbucks Malaysia belum keluarkan lagi. Mungkin satu hari nanti akan keluar juga. Apa-apa pun saya amat berminat dengan design yang terbaru ni. Macam mana dengan citymug yang saya dah beli sebelum ni? Nak buat display rasanya tak menarik sebab saiz setiap citymug tak sama. Mungkin saya akan jadikan citymug lama untuk kegunaan harian atau pun jual kepada pengumpul tegar. Agak ramai juga kaki kumpul citymug Starbucks dalam group facebook yang saya join. Manalah tau mungkin ada yang berminat. Dapat la duit sikit. Hihi.. Masalahnya sekarang, adakah saya akan kumpul semula design terbaru dari lokasi yang saya dah pergi sebelum ni? Nak pergi balik macam tak logik. Cara lain yang lebih sesuai adalah dengan memesan kepada rakan-rakan yang travel ke sana. Itupun kalau mereka sudi nak belikan dan bawa balik. Setakat negara jiran takde masalah, bila-bila masa je boleh pergi beli citymug yang baru. Hehe..

Starbucks You Are Here Collection pertama saya. Cantik..

# HARD ROCK CAFE ANGKOR

Di Siem Reap ada Hard Rock Cafe yang mula beroperasi pada tahun 2014. Dapatlah saya kumpul koleksi t-shirt HRC yang ke-25 dalam koleksi peribadi saya. Kebanyakan design yang menarik saya dah ada. Jadi terpaksalah pilih mana-mana design lain yang saya masih belum ada lagi. Barulah berwarna-warni keadaan dalam almari HRC saya. Hihi.. Tension betul masa saya di Phnom Penh dan nampak logo HRC kat satu dinding bangunan bertulis 'Opening Soon'.. Kalau bukak kan ke bagus. Huhu.. Persoalannya sekarang, kat siapa saya nak pesan bila HRC Phnom Penh dah buka nanti. Harap ada lah rakan travel yang nak ke sana dan sudi terima pesanan dari saya. Nak bayar lebih sikit pun takpe, kira upah la tu. Hihi.. Dalam facebook pun ada juga group pengumpul tegar t-shirt HRC. Kalau ada ahli group yang nak jual t-shirt HRC Phnom Penh, dah tentu saya akan beli punya. Hehe..

HRC Angkor t-shirt for me. Simple je design dia..
HRC Angkor pilihan wife saya
Ini je lah barangan souvenir dan collectible items yang saya bawa balik. Paling sikit dalam sejarah travel saya. Hihi.. Cukuplah sebagai kenangan saya pernah menjejakkan kaki di bumi Cambodia. Anak-anak saya lagi banyak barang souvenir yang diorang beli. Nak bagi kat cikgu sekolah katanya. Untungnya jadi cikgu, banyak dapat hadiah dari anak murid. Itupun kalau murid suka guru tu. Kalau tak suka pun dapat hadiah juga, iaitu mural di pintu kereta. Huhu.. Maka habislah sudah penceritaan perjalanan saya sekeluarga bersama kawan-kawan menjelajah bumi Cambodia yang utamanya dan Vietnam sebagai starting dan ending point sebab tiket flight murah hanya ke Ho Chi Minh City. Kalau la tiket flight ke Phnom Penh atau Siem Reap dapat murah dah tentu kami takkan pergi ke Vietnam. Hihi.. So, next travel nak ke mana? Masih menjadi tanda tanya. Website tiket flight sentiasa disemak. Ada je mana-mana tiket yang murah dan kena pulak dengan tarikh, apa lagi yang nak ditangguhkan. Grab je terus. Moga dapat apa yang diimpikan. Wallahu 'alam..

JJCP VietCam: Post Mortem

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..


Alhamdulillah selesai juga penceritaan saya tentang perjalanan mencari pengalaman di bumi Vietnam dan Cambodia ni. Walaupun dah lama ia berlalu namun setiap pengalaman yang dilalui akan diingati sampai bila-bila. Sejak melawat Angkor Wat badan saya dah mula rasa tak sedap. Sampai je Malaysia, makin teruk terasa. Sakit semua sendi dan otot. Huhu.. Apa lagi, keesokan harinya saya terus ke klinik buat check-up. Risau juga kalau terkena virus kat sana. Nanti kena kuarantin pulak. Huhu.. Doktor kata simptom sama macam denggi tapi belum boleh disahkan. Saya yang sejak dari kecik lagi tak pernah duduk dalam wad, kalau boleh taknak la kena tahan. Boleh pulak nak mintak taknak warded. Hehe.. Sampel darah saya diambil dan saya dapat cuti sakit 2 hari. Esok kena datang lagi jumpa doktor. Saya dapat kad dengue patient monitoring record. Hanya pantau di rumah je. Lega tak kena masuk wad. Hihi..

Suspek denggi la pulak. Huhu..
Lepas 2 hari masih lagi tak baik-baik. Makin bertambah risau dibuatnya. Doktor tambah lagi 2 hari cuti sakit. Kiranya minggu tu langsung tak masuk pejabat. Huhu.. Alhamdulillah, pagi Sabtu pergi check-up, doktor mengesahkan saya dah sihat sepenuhnya. Isnin nanti boleh la masuk pejabat semula. Kerja yang menimbun dah sedia menunggu tu. Seminggu lebih tak masuk opis, dah boleh agak ketinggian dokumen yang perlu diselesaikan. Hihi.. Teruk juga penangan trip VietCam ni. Sampai seminggu dapat cuti sakit. Hahah.. Sambung balik cerita post-mortem tentang family trip ke VietCam..

Makan ubat sampai habis ye. Hihi..

# KOS

Jumlah keseluruhan kos sekeluarga untuk trip VietCam ni dari mula beli tiket flight hinggalah kos Uber dari KLIA balik ke Wangsa Maju di hari terakhir adalah sebanyak RM4,930.32. Agak tinggi juga kerana kali ni kami sewa bas. Memang dah dijangka kos agak tinggi sebab kami gunakan khidmat bas dan driver. Apa boleh buat. Rasanya kalau nak buat self-drive trip kat Cambodia memang tak berani. Kalau Europe selamba je sebab yakin jalanraya dia cantik. Hehe.. Walaupun hampir lima ribu, namun pengalaman hidup tu yang penting. Ditambah dengan pengalaman bas rosak dan berkelah tepi jalan bersama anak-anak. Kenangan hidup tu. Hihi..

Pengalaman hidup si kecik baring atas hammock kat tepi jalan. Hihi..

# KEPUASAN

Untuk trip kali ni saya ada rasa sikit ketidakpuasan hati, especially tentang bas yang kami sewa. Lain daripada tu boleh dikatakan agak puas hati walaupun harga tiket untuk masuk ke Angkor Wat melampau mahalnya. Untuk merasa sekali dalam seumur hidup melihat ancient religious monument yang terbesar di dunia dan pokok besar yang menjalar, maka redha ajelah dengan harga tiket tu. Huhu.. Pengalaman yang diperolehi takkan dapat diganti dengan wang ringgit. Sepatutnya pihak kerajaan Cambodia kurangkan sikit harga tiket tu. Tapi nak buat camna, dah naik harga pun masih ramai yang datang melawat. Haduii..

Akan ku simpan buat tatapan anak cucu. Hihi..

# TERKILAN

Satu-satunya perkara yang buat saya terkilan adalah apabila kami tak dapat nak merasa durian Monthong yang dikatakan amat sedap tu. Takde rezeki kami sampai tiada musim. Yang ada cuma durian Kampung Cham yang biasa. Ingatkan masa perjalanan dalam bas adalah terjumpa gerai menjual durian kat tepi jalan. Tapi malangnya takde pun dan perjalanan kami pun waktu malam. Siapa nak jual durian malam-malam buta kan. Hihi.. Takpelah, mungkin satu hari nanti kami akan ke Cambodia lagi, walaupun peratusan agak tipis. Banyak lagi negara Asia Tenggara yang kami belum explore. Manalah tau nanti trip travel seterusnya kena transit 10 jam kat Phnom Penh, dapatlah cari durian Monthong dan singgah di Hard Rock Cafe. Hehe..

Jadilah dapat makan durian Kampung Cham

# RAKYAT

Rata-rata rakyat Cambodia sama seperti rakyat Vietnam. Susah nak bezakan antara kedua negara ni. Ikut pada pengalaman saya, di Vietnam lagi banyak scam berbanding Cambodia. Sepanjang trip saya di Cambodia, hanya tambang tuktuk je yang menjadi isu. Yang lain tiada masalah. Mungkin kerana group kami ramai, jadi susah la diorang nak menipu. Tapi apa-apa pun harga tiket masuk ke Royal Palace dan Angkor Wat tu pun dah dikira scam jugak sebab mahal. Huhu.. Lagi hebat, scam dari kerajaan terus. Hehe.. Penjual dan rider tuktuk kat sini sudah semestinya ramah dan friendly, siap ada yang fasih cakap melayu lagi. Secara keseluruhannya rakyat Cambodia agak friendly dan kami tak rasa takut sangat berjalan di tempat yang gelap. Yang potong barisan masa beratur kat imigresen tu tak pasti rakyat Vietnam atau Cambodia. Takde kesedaran sivik sungguh la perempuan tu. Huhu..

Budak menjual ni yang paling friendly. Hihi..

# SHOPPING

Shopping di Cambodia sama seperti di Vietnam, cuma pasar malam di Phonm Penh agak kurang menarik berbanding di Siem Reap. Di Russian Market pun tak berapa menarik untuk shopping. Ho Chi Minh City juga yang paling best untuk menghabiskan duit. Hehe.. Harga jualan pula agak berpatutan dan masih lagi boleh tawar menawar untuk dapatkan harga yang paling murah. Untuk pertama kalinya dalam sejarah travel saya tak beli apa-apa souvenir di Cambodia selain fridge magnet. Selalunya ada jugak la sehelai dua t-shirt yang dibawa balik. Kali ni tak beli satu pun. Hanya t-shirt Hard Rock Cafe je yang menjadi tanda sudah sampai di Cambodia. Itupun sebab nak buat koleksi peribadi.

Night Market di Siem Reap agak happening berbanding yang lain

# KESELAMATAN

Agak selamat untuk berjalan di Cambodia waktu malam, cuma kebanyakan kedai di pasar malam tutup jam 12.00 tengah malam. Ingatkan sampai jam 3-4 pagi. Baru je bercadang nak lepak sampai pagi. Huhu.. Yang buka hanya pub dan bar. Nak layan live band kat Hard Rock pun tak kesampaian. Kami takdelah sampai jalan di lorong yang sunyi. Rasanya kat mana-mana pun ada bahayanya jika berjalan di tempat yang gelap dan sunyi. Jadi tak perlu lah mencari penyakit nak jalan sorang-sorang kat tempat gelap. Hihi.. Buat masa ni hanya di Jepun je saya rasa yakin dan selamat bila berada di lorong sunyi. Tempat lain saya kurang yakin. Masih teringat saya berdua bersama wife melepak kat lorong tepi hotel jam 3 pagi sebab nak melayan suasana sejuk. Sikit pun tak rasa takut masa tu. Kat Jepun ada banyak kedai yang buka 24 jam. Tu yang rasa happening tu. Rindu nak ke sana lagi. Hihi..

Senyum walaupun kecewa jam 12.00 tengah malam Hard Rock dah tutup

# KESELURUHAN

Secara keseluruhannya, family trip ke VietCam boleh dikatakan berjaya walaupun ada beberapa perkara yang tidak diingini berlaku. Boleh pulak time family trip ianya terjadi. Kesian pada anak-anak yang terpaksa menghadapi keadaan dalam cuaca yang panas. Sebenarnya tak berapa sesuai trip ke Angkor Wat membawa anak-anak kecil sebab perlu jalan jauh untuk masuk ke dalam. Mulalah masing-masing buat muka keletihan dan merengek. Mak dan ayah yang juga keletihan terpaksa melayan kerenah anak masing-masing. Nasib baik saya bawa stroller. Yang tak larat tu boleh la naik dua orang sekaligus. Jangan stroller patah sudah la. Hihi.. Sepatutnya trip bawa anak-anak pergi tempat macam Disneyland atau Universal Studios. Barulah diorang enjoy the trip. Next session boleh la buat cadangan family trip ke Disneyland Hong Kong pulak, insyaAllah. Banyak pengalaman hidup yang kami dapat dalam trip VietCam ni. Pengalaman yang mendewasakan dan menginsafkan diri. Moga bertemu di trip yang akan datang. Dah banyak plan tempat menarik, cuma masa dan kesempatan je yang belum ada. Sampai masanya, rancangkan kerja dan kerjakan rancangan. Wallahu 'alam..

Nanti kita naik bas ramai-ramai lagi macam ni ok. Hihi..

MY POINT OF VIEWS

Only based from my own experience, where I went and what I do. It does not represent the whole country


**Vietnam saya dah bagi review masa trip ke Western Europe pada 2015..


# CAMBODIA

@ LOCALS: 6/10
     - Penjual amat friendly. Rata-rata mereka tak ambil peduli pada tourists.

@ LANGUAGE: 4/10
     - Driver bas patut belajar basic English. Nasib baik staf hotel banyak membantu.

@ SCENERY: 5/10
     - View sama seperti di Malaysia. Typical Asian village.

@ CLEANLINESS: 5/10
     - Biasa-biasa aje. Kawasan kebanyakannya berdebu. Yang allergic kena pakai mask.

@ PUBLIC TOILET: 6/10
     - Setakat yang saya masuk semuanya agak bersih. Banyak kulit lemon dalam mangkuk. Hihi..

@ PUBLIC TRANSPORT: 6/10
     - Syok layan tuktuk. Open air. Make sure deal tambang dulu sebelum naik.

@ ACCOMODATION: 7/10
     - Ta Prohm Hotel di Siem Reap is the best!.. Staf hotel amat baik dan banyak membantu.

@ ISLAMIC: 6/10
     - Ada perkampungan muslim di Siem Reap. Masjid pun ada.

@ HALAL FOODS: 7/10
     - Kawasan perkampungan muslim banyak restoran halal. Di Phnom Penh pun banyak juga.

@ CURRENCY: 7/10
     - Matawang Riel memang murah, tapi mereka lebih prefer USD. Huhu..

@ SHOPPING: 5/10
     - Tak menarik perhatian. Ho Chi Minh City lagi best untuk bershopping.

@ WEATHER: 4/10
     - Lagi panas dan bahang dari Malaysia. Berdebu pulak tu. Huhu..

@ REPEAT: 3/10
     - Unlikely, tapi kalau ada flight transit boleh singgah beli t-shirt HRC Phnom Penh. Hihi..

@ OVERALL: 5/10
     - Pengalaman baru tetap tercipta..



Friday, 23 March 2018

JJCP Vietcam: Day 05 (Part #2)

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

TARIKH:
7 OGOS 2017

LOKASI KEJADIAN:
@ HAJAH BASIROH RESTAURANT
@ MSM FASHION WAREHOUSE
@ BEN THANH MARKET
@ TAN SON NHAT INTERNATIONAL AIRPORT
@ MALAYSIA AIRLINES MH0767
@ KLIA


Tepat jam 11.00 pagi kami sampai di Ho Chi Minh City. Bas berhentikan kami di jalan besar berhampiran dengan Thanh Thu Hotel. Saya pilih hotel ni kerana ianya terletak dekat dengan Ben Thanh Market. Tujuannya kalau sampai malam tadi, bangun awal pagi pergi shopping dan jika beg penuh di tangan boleh la hantar balik ke hotel dan sambung shopping balik. Hihi.. Tapi nak buat macamana, kejadian bas rosak semalam membuatkan apa yang dirancang tak menjadi kenyataan. Huhu.. Ada hikmah di sebalik kejadian semalam. Kalau tak dah tentu kami tak merasa pengalaman tidur hotel horror malam tadi. Heheh..

Bus Route: From Cambodia-Vietnam Borders to Ho Chi Minh City
Panas sungguh cuaca kat sini
Lorong yang biasa bagi pelancong dari Malaysia

@ HAJAH BASIROH RESTAURANT

Sebelum mulakan gerakan shopping sampai pitam, kami beramai-ramai ke restoran halal yang tidak asing lagi kepada pelancong dari Malaysia iaitu Hajah Basiroh Restaurant. Kat sini memang banyak restoran halal, cuma wife saya suka makan salah satu makanan tradisional Vietnam kat restoran ni. Saya tak berapa gemar sangat tapi kalau dah terhidang depan mata saya makan juga. Hihi.. Sementara order makanan, saya ke seberang jalan untuk uruskan hal di Thanh Thu Hotel yang saya dah booking sebelum ni tapi tak dapat nak bermalam. Manalah tau boleh dapat refund walaupun sebenarnya memang takkan dapat sebab saya book melalui booking.com. Ikut pada terms and condition, kurang dari 24 jam buat cancellation memang takkan dapat refund. Redha aje lah. Nasib baik hotel horror semalam kami tak kena bayar. Jadilah untuk tidur seketika walaupun hati macam tak berapa sedap. Huhu..

Ben Thanh Market Area Map
Thanh Thu Hotel di seberang jalan
Saya berbincang dengan staff di kaunter lobi. Saya terangkan apa yang berlaku semalam membuatkan kami tak dapat nak check-in hotel. Staff tu bagitau diorang tak dapat nak buat apa-apa sebab semua bilik diorang dah save untuk kami dan takde orang lain yang ambil. Jadi kami terpaksa bayar juga. Memang dah jangka pun. Tapi saya cuba juga tanya kalau boleh dapat diskaun. Setelah berbincang, staff tu kata diorang boleh refund balik duit untuk satu bilik je. Alhamdulillah, kira ok la la juga sebab dapat refund. Cuma dia kata saya kena reply dalam booking.com bahawa kami cancel untuk bermalam di Thanh Thu Hotel. Duit hotel semuanya tolak kad kredit saya. Jadi dia refund balik cash kepada saya untuk satu bilik. Jumlah keseluruhan bayaran bilik adalah RM1,265.00. Tolak dengan satu bilik yang paling murah saya dapat balik RM215.00. Alhamdulillah, boleh la buat makan ramai-ramai lepas ni dengan duit tu. Hihi.. Staff tu siap bagi guna satu bilik sehingga jam 1.00 petang ni untuk kami bersihkan diri atau solat. Terima kasih Thanh Thu Hotel atas servis anda. Walaupun kami tak merasa bagaimana rasanya tilam hotel anda tapi kami boleh rekemen kepada orang lain yang datang ke sini untuk menginap di Thanh Thu Hotel. Hihi..

Suka ria balik semula ke restoran. Hihi..
Geng kami je yang conquer semua meja kat sini. Hihi..
Wife saya dah order kan makanan untuk saya. Saya tak kisah makan apa pun sebab takde yang menjadi makanan favourite saya. Makanan yang dipesan pun sampai. Untuk saya makanan tradisional Vietnam iaitu Mi Pho daging beserta Goi Cuon iaitu popia Vietnam yang wife saya teringin sangat nak makan tu. Anak-anak order nasi goreng je. Jadilah untuk kumpul tenaga meronda kejap lagi. David pun makan sekali dengan kami. Dia kata lepas ni dia nak bawa kami ke satu warehouse menjual telekung dan kain. Saya ada terbaca tentang satu warehouse di sini yang menjual kain murah dan boleh beli banyak untuk bisnes kat Malaysia. Ramai orang Malaysia yang deal dengan warehouse ni. Tapi kat sini memang banyak warehouse. Huhu.. Harap David bawa kami ke warehouse yang sama.

Tu dia popiah Vietnam. Air kopi ais Vietnam jangan dilupakan. Sedapp.. Hihi..
Selesai makan dan bayar RM84.60, kami berjalan di kawasan sekitar. David kata jam 1.00 petang bas akan sampai di tempat kami turun tadi. Ada masa lagi sejam untuk kami meronda melihat kedai jualan. David tunggu kami di lobi Thanh Thu Hotel. Famili En. Khai dan Saiful taknak ikut ke warehouse. Diorang nak shopping kat area Ben Thanh Market je. Ini kali ke-3 saya dan wife datang ke Ho Chi Minh City. Barang kat sini ada banyak gred. Jadi kena tengok betul-betul untuk dapatkan kualiti gred A. Contohnya beg dan kasut. Ada kasut sama design tapi harga berbeza. Kalau yang super murah tu faham-faham jelah. Mula-mula pakai memang bergaya, tapi lepas beberapa kali pakai mungkin dah kurang gayanya. Hihi.. Dulu saya ada beli 2 beg Deuter yang berlainan gred sebab harga amat berbeza. Seperti yang dijangka, gred yang baik sampai sekarang saya masih pakai dan tahan lasak. Yang satu lagi buat letak but bola je sebab baru pakai beberapa kali dah koyak dan zip rosak. Bila bukak rain cover di bahagian bawah beg, bukannya ada tulisan Deuter tapi tulisan cina. Memang padan la dengan harganya. Huhu.. Jadi kalau nak beli make sure check betul-betul setiap inci barangan tu. Harga yang super murah dah tentu kualitinya sama seperti harganya. Hihi.. Dan hati-hati bila berada di Ho Chi Minh City. Scammer terlalu banyak dan rakyat Malaysia selalu jadi target sebab diorang tau orang Malaysia bawak duit banyak untuk shopping kat sini. Dulu masa first time datang sini dah terkena, jadi sekarang ni dah lebih alert. Pengalaman hidup itu penting..

Jom ronda cuci mata

@ MSM FASHION WAREHOUSE

Jam 12.50 tengahari kami dah berkumpul di lobi hotel. Kemudian kami ke jalan besar menunggu bas sampai. Tepat jam 1.00 petang bas bergerak menuju ke warehouse. Agak jauh juga perjalanan ke sana dan ditambah dengan jalan yang sesak. Huhu.. Harap berbaloilah kunjungan kami ke warehouse yang David nak bawa ni. Jam 1.25 petang kami sampai di warehouse. Ingatkan macam gudang atau kilang, tapi rupanya cuma rumah 3 tingkat. Ini bukan warehouse, tapi house je. Huhu.. Dan ini bukanlah warehouse yang saya baca dalam internet tu. Turun je dari bas, kami disambut oleh pekerja kedai. Mesti David kenal baik dengan tuan kedai ni. Kalau tak, dah tentu dia tak bawa kami ke sini. Sebab tu lah saya tak berapa gemar nak ambil tour agent kalau ke luar negara. Memanglah kerja jadi mudah sebab semuanya agen yang arrange, tapi kurang freedom sebab kena ikut waktu yang ditetapkan dan ada tempat yang bukannya kita nak pergi pun dibawanya juga. Huhu.. Disebabkan ini trip famili, jadi kenalah juga guna khidmat agen. Tak perlu nak susun itinerary, jadi boleh fokus untuk jaga anak-anak je. Hmm, berapa lama la agaknya nak duduk kat warehouse ni..

Bus Route: From Ben Thanh Market Area to MSM Fashion Warehouse
Wife saya kata tak banyak design yang menarik kat sini. Harga pun takdelah murah sangat. Huhu..
Tak sampai 5 minit saya berada di tingkat atas. Lepas tu saya turun dan tunggu di bawah. Boleh pulak ada sorang pekerja offer kat saya t-shirt Hard Rock Cafe yang tertulis Vietnam. Dah la memang sedia maklum t-shirt ciplak, mahal pulak tu dia offer. Huhu.. Walaupun saya ni suka benda yang murah, tapi saya tau HRC tak keluarkan t-shirt bertulisan Vietnam. Kalau tulis Ho Chi Minh City atau Saigon tu boleh la diterima lagi. Saya takdelah nak cerita kat dia yang saya ni pengumpul t-shirt HRC. Saya cuma senyum dan menolak dengan cara baik dan berhemah. Hihi.. Nasib baik wife saya pun dah turun ke bawah. 15 minit je kami berada kat warehouse ni. Kami naik bas dan balik semula ke area Ben Thanh Market. Terbuang sejam masa kami untuk ke warehouse ni. Huhu.. Tepat jam 2.00 petang kami dah sampai di Ben Thanh Market. David kata kami kena berkumpul semula di lobi hotel jam 3.30 petang untuk ke airport. Kami ada masa lagi sejam setengah untuk meronda kat sini.


@ BEN THANH MARKET

Mula-mula pusing dalam Ben Thanh Market dulu
Ben Thanh Market ni sebenarnya adalah one of the tourist trap di Ho Chi Minh City. Disebabkan ianya dah terkenal dan ramai pelancong datang ke sini, maka peniaga ambil kesempatan untuk menipu. Jadi pandai-pandailah nego harga barang kat sini ya. Nasib baik boleh dapat harga murah. Tapi selalunya nasib tak baik yang dapat. Huhu.. Kedai yang ada di luar ada yang lebih murah dan berkualiti dari kat dalam market ni. Cuma kena pandai cari la. Macam kasut sukan, ada satu kawasan dekat dengan stadium di mana boleh dapatkan harga kasut yang murah dan berkualiti. Saya pernah beli kasut adidas di situ dan sekarang ni anak saya yang pakai. Tahan lama juga usia kasut tu. Hihi.. Setengah jam meronda dalam Ben Thanh Market mencuci mata tanpa membeli apa-apa, kami meronda pulak kat kawasan luar. Sebelum ke warehouse tadi wife saya jumpa satu kedai yang agak menarik, sebaris dengan restoran Hajah Basiroh. Tinggal lagi sejam untuk mencari barang yang berkenan di hati.

Lagi sejam kita ronda kat kedai luar pulak
Jam 3.30 petang setelah selesai urusan membeli, sampai la masa untuk membelah pulak. Hihi.. Sudah sampai masanya untuk ke airport. Kami berkumpul di lobi hotel di mana David sudah sedia menunggu. Apabila semuanya dah ada, kami ke jalan besar untuk tunggu bas. Sebelum bas sampai, kami sempat lagi beli kopi ais Vietnam yang sedap tu. Saya pernah beli kopi Vietnam dan bawa balik ke Malaysia. Bila buat rasa tak sama dengan minum kat sini. Kenapalah agaknya ya? Mesti ada benda tak cukup dalam kopi yang saya buat. Harap benda yang ditambah kat sini berstatus halal la hendaknya ya. Huhu.. Kadang-kadang memang ada makanan atau minuman yang macam tu. Bila makan atau minum kat tempat lain mesti tak sesedap di tempat asalnya. Contoh yang saya pernah alami antaranya ialah mee bandung. Saya tak jumpa lagi mee bandung di KL yang sedap seperti di Muar. Mungkin ada tapi belum berjumpa lagi. Kalau jumpa pasti saya jadi pengunjung tetap kedai tu. Hihi..

Layan kopi dulu sebelum bas sampai
Kalau air pulak Costa Coffee. Saya amat teruja bila tau Costa Coffee dah masuk Malaysia dan sekarang ni dah banyak kat Shell. Masa saya ke UK dulu saya pernah minum Costa Coffee dan rasanya amat sedap. Bila dah ada kat Malaysia ni nak jugalah merasa. Boleh la tukar selera daripada asyik melayan caramel frappucino atau macchiato Starbucks tu. Tapi bila minum tak sedap pulak rasanya. Huhu.. Semua jenis kopi saya cuba; yang panas, sejuk dan yang suam-suam kuku pun saya try, masih rasa tak sedap. Tapi bab ni saya tau kenapa. Faktor utama dah tentu cuaca. Saya minum di UK masa musim sejuk. Sememangnya minum kopi time cuaca sejuk amat sedap. Sama jugalah macam minum teh tarik kat Cameron Highlands. Cuma sekarang ni Cameron Highlands dah tak sejuk macam dulu. Habis gondol tanah yang ada dibuat construction. Sape punya kerja la agaknya ye? Pihak berkuasa tak nampak ke? Mungkin perasan, tapi mata kanan nampak huruf R dan mata kiri nampak huruf M. Bila dijulingkan nampak RM. Hihi.. Dengan 2 huruf ni macam-macam boleh jadi. Mana taknya, sampai adik beradik pun boleh bergaduh pasal 2 huruf ni. Huhu..

One of the best things to do in Ho Chi Minh City..
Jam 3.45 petang bas pun sampai. Selamat tinggal Ho Chi Minh City. Bas bergerak menuju ke destinasi terakhir trip kami iaitu Tan Son Nhat International Airport. Perjalanan sejauh 8 km terasa lamanya kerana jalan yang sesak. Jam 4.10 petang kami sampai di airport. Kami membawa keluar semua beg dan bersalaman dengan David. Jay bayar baki duit sewa bas setelah tolak duit yang dah dibayar semasa di Cambodia. Terima kasih David kerana membantu kami dalam trip walaupun hanya di Vietnam je. Kalau la dia ikut sekali ke Cambodia mesti lagi mudah urusan kami. Tanpa dia di Cambodia, hidup kami lebih adventure dibuatnya. Hihi.. Boleh rekemen David untuk menjadi tourist guide di Vietnam. Mana la tau satu hari nanti saya nak ke Hanoi pulak ke, boleh la cuba contact dia.

Bus Route: From Ben Thanh Market to Tan Son Nhat International Airport
Jom pergi airport
Terima kasih kepada David kerana membantu kami

@ TAN SON NHAT INTERNATIONAL AIRPORT

Ada lebih 3 jam lagi sebelum berlepas. Takde apa yang menarik kat dalam airport ni untuk kami lihat. Starbucks takde kat sini. Surau pun takde. Terpaksalah solat kat mana-mana sudut yang tak dilalui orang ramai. Huhu.. Nasib baiklah ada kawan-kawan. Boleh la buang masa dengan berborak panjang. Kalau sorang dah tentu mati kutu dibuatnya duduk 3 jam kat sini. Itupun kalau flight tak delay. Huhu.. Kerusi urut Gintell dah tentu menjadi peneman sepanjang masa. Hihi.. Kami balik dengan flight MAS. Setakat ni tak pernah alami kejadian delay dengan MAS. Dengan Air Asia selalu kena. Huhu.. Semoga MAS teruskan rekod sampai tepat pada masanya ya. Hihi..

Sebelum buat benda lain, baik check-in dulu siap-siap
Agak ramai juga orang kat dalam airport. Tan Son Nhat International Airport adalah antara airport yang sibuk di Asia Tenggara selain KLIA, Bangkok dan Singapore kerana menjadi airport transit untuk ke Eropah dan benua yang lain. Satu tips dari saya, kalau nak tiket murah ke Europe, selain cari flight berlepas dari KLIA, cari juga flight yang berlepas dari Singapore, Ho Chi Minh City atau Bangkok. Nasib baik boleh dapat tiket semurah RM500.00 sehala. Kalau tambah dengan harga tiket flight dari KLIA ke Singapore, Bangkok atau Ho Chi Minh City pun masih lagi murah. Setakat ke Singapore boleh naik bas je, hanya RM50.00 sehala boleh sampai terus ke Changi Airport. Tapi kena cuti panjang sikit la sebab nak travel banyak negara. Yang paling penting harga tiket murah dan dapat banyak pengalaman hidup yang baru. InsyaAllah next trip saya ke Europe nanti saya akan cuba cara ni. Cuma yang belum pasti adalah bila agaknya saya nak Europe lagi. Huhu..

Berat beg kami. Banyak lagi boleh shopping tau. Hihi..
Selesai urusan check-in, kami beratur untuk pemeriksaan kastam dan imigresen. Kerana terlalu ramai masa beratur check-in dan imigration clearance, jam 5.15 petang baru semua urusan selesai dan kami berada di duty free area. Kami melihat kedai yang ada sambil menuju ke Gate 17. Anak-anak pantang nampak kedai coklat. Huhu.. Duit VND dan USD dah tinggal sikit. Kat KLIA nanti boleh beli dengan RM ya. Hihi.. Kami duduk di Gate 17 dan berborak tentang trip dan juga plan untuk next family trip. Antara destinasi yang masuk dalam list adalah Bangkok, Hong Kong, Manila dan Perth. Tengoklah keadaan dan cuti masing-masing untuk 2018. InsyaAllah, masing-masing ada kelapangan boleh je jalankan family trip yang ke-3. Hihi..

Lagi 2 jam kena menunggu kat Gate 17

@ MALAYSIA AIRLINES MH0767

Jam 7.15 malam kami terdengar announcement tentang flight kami. Alhamdulillah, flight sampai on-time. Kami beratur untuk masuk ke dalam flight. Seperti biasa, yang bawa stroller diberi keutamaan untuk masuk dulu bersama anak kecil dan warga emas. Hihi.. Setelah semua penumpang dah masuk dan duduk di seat masing-masing, jam 7.40 malam flight MH0767 Malaysia Airlines berlepas dengan sempurna meninggalkan bumi Vietnam menuju ke Kuala Lumpur. Anak-anak sejak dari tadi dah mula pakai headphone. Diorang belum pernah merasa naik Air Asia lagi. Kalau tak mesti diorang tertanya-tanya mana perginya skrin tv. Ayah jawab senang aje: nak dapat tiket flight murah kena korbankan skrin tv dan makanan. Yang penting everyone can fly. Hihi.. Kalau dapat tiket super murah separuh harga ke Europe tapi kena duduk bersila pun ayah sanggup beli. Makin bertambah pengalaman hidup ayah. Hahah..

Flight Route: From Tan Son Nhat International Airport to KLIA
Babai Vietnam.. Moga jumpa lagi untuk transit ke Europe pulak. Hihi..
Seperti biasa, saya hanya dengar lagu yang ada dalam playlist. Tak tau kenapa tak minat nak layan movie dalam flight. Huhu.. Setengah jam di udara, kami dihidangkan dengan makan malam. Saya pilih nasi dengan ayam masak kicap. Setakat ni makanan dalam flight MAS tak pernah mengecewakan saya. Habis licin saya makan. Walaupun satu ketika dulu pernah ada isu tentang 'nasi lemak telanjang' yang dihidangkan oleh MAS, tapi orang yang tak pandai masak macam saya ni tak perlu la nak komen apa-apa. Hihi.. Jangan yang tukang makan tu telanjang sudah la. Nanti flight terpaksa buat emergency landing sebab ada orang gila dalam flight. Hihi.. Bersyukur dengan apa yang ada. Agak-agak kalau orang MAS baca statement saya ni boleh dapat diskaun tiket flight tak? Bukannya nak free. Dapat RM1,500/return flight ke London Heathrow pun dah cukup baik. Err, tiket untuk 2 orang ye. Oh, bermimpi dalam flight rupanya. Kerugian besar buat MAS kalau bagi tiket murah walaupun untuk 2 orang aje. Hihi..

Menu makan malam dalam flight. Simple dan sedap..

@ KLIA

Jam 10.35 malam flight MH0767 mendarat di KLIA dengan selamatnya. Kami bersiap-siap untuk keluar dari flight menuju ke terminal. Sampai di terminal kami menunggu beg masing-masing keluar dari belting A. Apabila semua beg dah keluar, kami bersalaman dan mengucapkan selamat tinggal kepada ahli trip. Terima kasih diucapkan kerana join family trip yang ke-2 ni. Walaupun banyak hal yang tak terjangka berlaku terutamanya bas yang rosak di Angkor Wat, harap kawan-kawan tak menyesal dan serik untuk join family trip yang berikutnya, jika ada lagi. Thank you very much guys!.. Saya amat berpuas hati dengan kalian. Salah dan silap mohon maafkan ya. Kami semua bergerak keluar dari terminal dan menuju ke destinasi masing-masing.

Bergambar itu wajib.. Hihi
Pilot dan stewardess pun kita ajak bergambar. Hehe
Situasi kena pau. Hihi..
Agak pelik jika dah ambil beg dan bersalaman terus naik grab atau uber. Janji haruslah ditepati. Apa lagi kalau bukan singgah di kedai coklat. Huhu.. Takpelah, dah memang menjadi kewajipan akan singgah beli coklat walaupun trip saya berdua dengan wife. Cuma kalau trip berdua anak-anak akan dapat lebih lagi. Selalunya beg kami akan penuh dengan barang-barang untuk anak-anak. Sampaikan Eiman siap kata bila mak dan ayah nak ke luar negara lagi sebab dia ada benda nak mintak. Mesti dia tengok benda tu kat internet. Huhu.. Selagi barang tu ada dalam range kewangan insyaAllah ia akan menjadi kenyataan. Hihi.. Wife saya contact driver uber dan grab, mana yang lebih cepat sampai. Jam 11.45 malam uber sampai dan bawa kami pulang ke rumah. Tepat jam 1.00 pagi kami sampai di Wangsa Maju, my home sweet home. Alhamdulillah, tamatlah sudah perjalanan kami sekeluarga bersama kawan-kawan dalam mencari pengalaman hidup berada di bumi Vietnam dan Cambodia. InsyaAllah jika ada rezeki dan kesempatan, kami akan mencari pengalaman di tempat lain pula. Bumi Allah itu luas. Maka, mengembaralah kamu di bumiNya untuk mencari pengalaman hidup. Wallahu 'alam..

Tqvm guys.. Anda semua memang ohsemm!..

*KOS WAJIB UNTUK SEKELUARGA:
  - THANH THU HOTEL  : RM175.00
  - LUNCH                        : RM84.50
  - KOPI VIETNAM          : RM15.00
  - UBER                          : RM119.50
  - JUMLAH                     : RM394.00

**DAY 05 TOTAL EXPENSES: RM419.80

Friday, 23 February 2018

JJCP VietCam: Day 05 (Part #1)

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..


TARIKH:
7 OGOS 2017

LOKASI KEJADIAN:
@ LUCKY STARE HOTEL
@ CAMBODIA-VIETNAM BORDERS


Jam 1.00 pagi saya tersedar dari tidur. Seperti dijangka, ada masalah ketika sampai di sempadan. Rupanya pintu sempadan hanya buka dari jam 8.00 pagi hingga 8.00 malam. Huhu.. Dah pukul 1.00 pagi memang takde yang melayan la. Silap saya juga sebab tak study awal-awal tentang waktu pintu sempadan beroperasi. Yang peliknya takkan la agen tu tak tau kot. Dengan yakin je dia bagitau takde masalah di sempadan. Ingatkan dia ada special contact kat border tu. Huhu.. Driver call bos agen dan maklumkan yang kami sangkut di sempadan. Kat mana kami nak tidur ni? Takkan la kami nak stay dalam bas sampai pagi. Nak solat subuh nanti macamana? Huhu.. Bos agen minta driver patah balik dan pergi ke Lucky Stare Hotel yang terletak dalam 5 km dari sempadan.

Bus Route: From Ta Prohm Hotel to Lucky Stare Hotel

@ LUCKY STARE HOTEL

Sampai di depan hotel, semua terdiam. Hotel ni macam mansion. Agak horror juga la bila tengok keadaan hotel ni waktu malam. Dah tu ada pulak anjing besar tukang jaga pintu masuk hotel. Lagilah menakutkan saya. Huhu.. Anak-anak bertanya hotel ni ke yang kita nak tidur malam ni. Ye nak, keadaan darurat buat masa sekarang ni, maka terpaksa la tidur kat mana yang sesuai. Hihi.. Driver masuk ke dalam dan berbincang dengan tuan hotel. Mula-mula macam takde bilik yang mencukupi untuk kami semua. Ataupun mungkin dia nak kami buat bayaran dulu. Eh, mana boleh macam tu. Bukan masalah kami yang membuatkan stuck kat sempadan ni. Kalau kami bayar bilik hotel ni, hotel kat Ho Chi Minh City yang sudah pasti burn tu siapa nak tanggung? Huhu.. Saya minta tuan hotel bercakap dengan bos agen. Biar dia selesaikan hal bayaran bilik kat sini. Kami takkan bayar satu sen pun. Akhirnya tuan hotel berikan kami beberapa kunci bilik. Alhamdulillah, nasib baik bilik mencukupi untuk semua famili.

Signboard hotel. Lampu malap je..
Welcome to the mansion. Huhu..
Hotel ni ada dua tingkat dan kami semua dapat bilik bawah. Lega sebab tak larat nak angkut beg naik tangga. Kami dapat bilik bernombor 109. Sebelum buka pintu bilik saya bagitau siap-siap kat anak-anak jangan expect keselesaan yang sama seperti di Ta Prohm Hotel atau hotel-hotel yang pernah menginap sebelum ni. Huhu.. Tujuan utama hanya untuk bersihkan diri dan tidur ye. Kami baca apa yang patut sebelum buka pintu bilik. Bilik kami agak luas dan berdebu. Ada 2 katil sederhana besar dan tilam ala asrama. Mungkin dah lama takde orang menginap dalam bilik ni, sebab tu berdebu. Harap jangan la ada benda lain yang duduk. Moga dijauhkan. Huhu..

Bilik kami. Agak luas juga tapi berdebu. Huhu..
Tilam tak empuk takde masalah. Yang ditakutkan sekarang ialah debu dalam bilik ni. Risau kat anak bongsu tu. Dia dah la agak sensitif sikit. Panas sikit pun dah naik ruam. Kalau berdebu takut sesak nafas je. Sebelum ni dah banyak kali jugalah ke klinik ambil nebulizer. Elysha pulak masih demam lagi, pun saya risau juga. Sebelum baring saya tepuk dulu tilam dan bantal. Saya sendiri rasa tak selesa sedut udara yang agak lembap dalam bilik ni. Huhu.. Masing-masing dah penat. Selesai bersihkan diri dan solat, kami paksa diri untuk tidur. Ada masa lebih kurang 6 jam je untuk berehat. Cadang nak bangun awal pagi dan sampai di border tepat jam 8.00 pagi sebab kami tak pasti macamana keadaan border di waktu pagi. Harap takde la ramai orang yang beratur kat imigresen tu. Huhu..

Good morning Lucky Stare!..
Jam 6.00 pagi kami dah bangun. Jadi lah kumpul tenaga untuk aktiviti hari ni walaupun tidur dalam keadaan yang terpaksa dan tak berapa selesa. Huhu.. Anak-anak pun mudah je bangun bila dikejutkan. Air dalam bilik mandi pun kecik je. Ada hot shower tapi tak berfungsi. Terpaksa la jugak mandi air yang super sejuk. Huhu.. Selesai bersiap dan solat subuh, tepat jam 7.00 pagi kami keluar dari bilik dan menuju ke belakang hotel dimana bas menunggu. Enjin bas hidup tapi driver tak tau ke mana. Mungkin tengah mandi atau ada di lobi berurusan dengan tuan hotel tentang bayaran bilik kami. Kami masukkan beg dan naik ke dalam bas menunggu driver. Saya ambil peluang untuk ambil gambar di sekitar hotel. Bila dah siang takde lah rasa gerun sangat tengok keadaan hotel ni. Saya tak tanya pun berapa rate bilik kami semalam. Tanya kang takut kena bayar pulak. Hihi..

Kita loading barang dulu
Betul-betul macam mansion hotel ni. Huhu..
Jam 7.40 pagi barulah nampak batang hidung driver. Bas bergerak meninggalkan Lucky Stare Hotel menuju ke sempadan yang terletak dalam 5 km dari sini. Sedang cantik masa sampai di border jam 8.00 pagi sebab kami semua perlu jalan kaki usung beg untuk masuk ke duty-free area. Sama la macam keadaan masa datang haritu. Huhu.. Sampai di sempadan, driver turunkan kami di hentian paling hujung sekali. Setelah semua beg dikeluarkan dari bas, kami mengucapkan terima kasih kepada driver dan berjalan beramai-ramai menuju ke bangunan imigresen Cambodia. Geng pelarian dari Cambodia nak masuk Vietnam balik. Hahah.. Dalam perjalanan saya berharap guide kami, David dah sedia menunggu di sebelah sana. Semalam ada wifi kat hotel tapi tak berapa kuat. Sempat juga saya hantar whatsapp kat David maklumkan kami akan masuk sempadan jam 8.00 pagi. Katanya semalam dia dah tunggu kami. Jangan dia patah balik ke Ho Chi Minh City sudah la. Jauh kalau nak datang semula ke sempadan. Huhu..

Bus Route: From Lucky Stare Hotel to Cambodia-Vietnam Borders
Nasib baik budak ni tak buat hal malam tadi. Hihi..
Punyalah banyak casino kat area sempadan. Huhu..

@ CAMBODIA-VIETNAM BORDERS

Daripada jauh nampaknya tak ramai orang kat bangunan imigresen. Harap urusan kami di kaunter imigresen berjalan lancar. Masa datang haritu kena bayar duit kopi USD1.00/person. Ingatkan bila masuk balik tak kena bayar dah. Rupanya kena juga. Pergi balik dia makan ye. Huhu.. Masa pergi duit kopi, bila balik duit roti canai pulak. Eh, ada ke roti canai kat sini. Hihi.. Sebab tu la teruknya pengurusan negara Asia Tenggara ni. Seperti Thailand yang sudah sedia maklum banyak tempat yang menjadi tumpuan pelancong seluruh dunia, lagi galak la diorang pau duit kopi. Macam mana la negara nak maju kalau kat sempadan pun dikenakan duit kopi. Huhu.. Nampak macam sikit je USD1.00/person, tapi kalau setiap hari hampir 10,000 yang masuk sempadan, tak ke kaya raya dibuatnya. Kalau persendirian yang pau seperti rider tuktuk tu boleh la diterima akal lagi sebab nak cari duit lebih. Tapi kalau pegawai imigresen yang pau, memang tak betul la jadinya. Apa boleh buat, benda dah berlaku sejak sekian lamanya. Dah jadi kewajipan untuk buat bayaran. Salah satu cara untuk menaja ekonomi negara katanya. Hahah..

Thank you brader driver kerana bawa kami sampai ke sempadan
Semua dah ada? Mari menuju ke sempadan secara berjemaah..
Ikut kelajuan langkah masing-masing.. Cuaca dah mula panas.. Huhu..
Tepat jam 8.00 pagi. Takde orang. Yeayy..
Nak kena isi departure card pulak. Huhu..
Ke bangunan imigresen Vietnam pulak.. Jalan kaki lagi..
Batu sempadan Cambodia-Vietnam
Di kaunter imigresen Vietnam agak ramai pulak orang yang beratur. Tengah beratur panjang boleh pulak ada orang yang potong Q. Lepas tu buat muka tak bersalah. Teruknya perangai. Kurang asam betul. Tengok pada muka rasanya orang sini juga. Ingatkan orang China je yang suka potong barisan. Huhu.. Hampir setengah jam kami beratur hingga sampai giliran kami di kaunter. Alhamdulillah urusan berjalan dengan lancar di kedua-dua kaunter imigresen. Keluar je dari bangunan saya terus mencari David. Harap dia dah sedia menunggu kami. Kami tak mampu nak menunggu dah. Lagipun saya nak sampai cepat di Ho Chi Minh City. Saya nak ke hotel yang saya dah booking tu. Harap hotel tu boleh la bagi diskaun harga bilik kat kami walaupun kami tak menginap malam tadi. Huhu.. Alhamdulillah, dari jauh kelihatan David yang setia menunggu di tepi bas. Lega bila nampak muka dia. Mana taknya, last saya communicate dengan dia masa awal pagi tadi kat Lucky Stare Hotel. Itupun dia tak baca sebab takde tanda check biru kat whatsapp. Dia dah ada kat sini maknanya dia baca pagi tadi. Hihi..

Kat sini pulak kena beratur panjang. Haduii..
Ok let's jom to Ho Chi Minh City..
Tepat jam 9.00 pagi bas bergerak menuju ke Ho Chi Minh City. David cerita kat saya tentang apa yang berlaku semalam. Dia dah tunggu di sempadan sejak pukul 6.00 petang lagi walaupun secara logiknya memang kami takkan sampai pun waktu tu sebab bertolak dari Siem Reap pun dah pukul 4.30 petang. Bawa ferrari pun belum tentu boleh sampai sempadan jam 6.00 petang, ditambah dengan keadaan jalan yang tak berapa smooth tu. Huhu.. Sampai border tutup pukul 8.00 malam baru dia beredar dari sempadan. Ingatkan dia balik semula ke Ho Chi Minh, tapi rupanya dia mencari hotel berdekatan untuk bermalam. Rasanya Andy Pham mintak dia bermalam kat sempadan kot. Balik nanti claim kat dia duit hotel ya David. Hihi.. Anggaran waktu perjalanan kami untuk sampai ke bandar Ho Chi Minh City dalam 2 jam sebab waktu pagi jalan agak clear sikit berbanding petang. Harap boleh sampai seawal yang mungkin sebab ada la masa banyak sikit nak jalan-jalan dan shopping kat area Ben Thanh Market. Hihi.. Apa-apa pun saya nak ke Thanh Thu Hotel dulu untuk uruskan hal tentang bayaran yang telah dibuat. Harap dapatlah refund walaupun sikit. Wallahu 'alam..

Jem juga walaupun awal pagi dah sampai kat Ho Chi Minh City. Huhu..

*KOS WAJIB UNTUK SEKELUARGA:
  - BORDER TAX: RM25.80
  - JUMLAH        : RM25.80