Thursday, 25 April 2019

JJCP Scandiscovery: Day 03 (Part #1)

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

HARI/TARIKH:
@ ISNIN, 10 DISEMBER 2018

LOKASI KEJADIAN:
@ KASTRUP INTERNATIONAL AIRPORT
@ NORWEGIAN AIR D8261
@ HELSINKI VANTAA INTERNATIONAL AIRPORT


Seawal jam 4.00 pagi kami dah bangun. Kami bersiap-siap sambil mengemas rumah. Awal pagi lagi dah buat lawak. Kami kan first time sewa homestay melalui AirBnb. Jadi tak berapa faham sangat tentang rules and regulation. Pagi semalam sebelum keluar saya terbaca tentang rules homestay dekat dinding tepi pintu. Saya baca tak habis. Ingatkan kami kena kemas seluruhnya rumah sebelum check-out, termasuk tukar semua cadar dan sarung bantal yang digunakan. Siap ada arahan kena vacuum rumah lagi. Sebab tu saya set bangun awal sikit. Jadi pagi ni saya baca lagi untuk buat semua arahan dalam list tu. Wife saya siap cari kat mana tuan rumah letakkan vacuum cleaner. Kali ni saya baca habis semua arahan. Rupanya kat baris bawah sekali ditulis arahan ni untuk cleaner rumah yang akan datang pada jam 10.00 pagi. Hadui laa.. Tu lah orang cakap, kalau baca tu biar sampai habis. Tergelak besar saya dan wife. Pagi-pagi dah kecoh. Nasib baik tak start vacuum lagi. Hahah.. Jadi kami cuma kemas apa yang patut dan jadikan keadaan rumah sama seperti kami check-in. Janganlah tinggalkan macam hotel. Jahat sangat tu. Hihi..

Arahan kat sebelah check-out time tu
Kami kemas katil dan susun balik semua barang di tempat asal. Tuala yang dah digunakan kami letak di bakul yang disediakan dan sampah kami kumpulkan dan buang di tong sampah yang dilabelkan di luar rumah. Kat sini buang sampah kena ikut kategori ye. Jangan main kumpul semua jenis sampah dalam satu plastik dan buang. Silap haribulan tuan rumah kena kompaun. Huhu.. Jam 4.40 pagi setelah puas hati dengan keadaan seluruh rumah, kami mula check-out. Kunci rumah kami letakkan semula di dalam lockbox. Berani betul orang kat sini ye, letak kunci dalam lockbox yang pada zahirnya nampak amat mudah untuk dikopak oleh pencuri. Moga selamat homestay kami ni. Awal pagi macam ni bas masih belum start enjin lagi. Setelah membaca doa perjalanan, maka kami pun mulalah menarik beg masing-masing menuju ke Friheden Station dalam keadaan cuaca yang amat sejuk. Huhu..

Weather forecast hari ni di Copenhagen
Thank you Rune! What a nice house to stay. Cuma malangnya kami tak dapat berjumpa dengannya. Mungkin dia duduk jauh dari sini sebab dalam website AirBnb dia assign seseorang untuk uruskan rumah ni. Apa yang menarik tentang AirBnb, kita boleh beri review tentang rumah yang kita duduk. Tuan rumah pun boleh bagi review pada kita. Kalau rumah tak kemas dan banyak facilities yang takde seperti yang dinyatakan dalam website, kita boleh bagi review yang kurang menarik dan ianya akan beri kesan pada tuan rumah untuk orang lain yang nak sewa. Sebaliknya, jika kita tak jaga kebersihan rumah, tuan rumah juga boleh bagi bad review kat kita. Jadi ianya akan bagi kesan pada kita untuk sewa rumah lagi sebab tuan rumah yang lain boleh view history kita sewa rumah dari AirBnb. Takkan kita nak sewa rumah yang ada reputasi buruk dan siapa yang nak bagi sewa rumahnya kalau kita pulak ada rekod yang tak baik. Kira win-win situation bila guna AirBnb ni. Logiknya kalau kita buat baik akan dibalas dengan baik juga. Jadi janganlah membuat onar di rumah orang ye. Hehe.. Tapi kalau taknak bagi review pun boleh juga. Cuma kalau dapat tuan rumah atau customer yang cerewet, terpaksalah terima apa saja review yang diberi.

Review dari Rune. Saya customer yang baik. Hihi..
Bunyi roda beg yang ditolak atas jalan amat jelas kedengaran dalam suasana yang sunyi sepi. Tepat jam 5.00 pagi kami sampai di Friheden Station. Train berikutnya sampai lagi 20 minit. Flight kami lambat lagi, departure jam 8.10 pagi. Biar sampai awal di airport daripada kelam kabut mengejar flight di saat akhir. Lagipun kami kena cari dulu terminal dan tempat untuk check-in beg kami. Jam 5.20 pagi S-Train A sampai dan membawa kami ke Copenhagen Central Station. Perjalanan mengambil masa kurang 15 minit dan kami perlu tukar train untuk ke airport. Ada banyak jenis train yang menuju ke airport. Kami naik train Oresundstag ke Sweden yang akan melalui airport. Jangan terlepas station sudah la. Nanti terus masuk Sweden. Hihi.. Dalam 15 minit perjalanan kami turun di CPH Lufthavn Station.

Train Route: From Friheden Station to CPH Lufthavn via Copenhagen Central Station
Train lengang tapi malas nak duduk. Dekat je..
Menunggu train berikutnya di Copenhagen Central Station

@ KASTRUP INTERNATIONAL AIRPORT

Kami naik ke Terminal 2. Kaunter check-in sudah dibuka. Kami cuba berurusan melalui mesin self check-in yang banyak terdapat di sini. Bila lagi nak try teknologi baru tanpa bantuan staff. Hehe.. Saya masukkan nombor booking, isi particular yang diminta dan tiket flight pun keluar beserta tag untuk beg. Rupanya check-in luggage pun boleh buat sendiri. Inilah masanya untuk mencuba. Jangan beg salah masuk flight sudah la. Huhu.. Ada beberapa staff di situ yang sudi membantu jika tak tau macam mana cara nak self check-in luggage. Kaunter dan belting untuk letak beg tetap ada macam biasa cuma takde staff yang jaga. Kami lihat arahan pada skrin untuk cara-cara melekatkan tag pada beg, kemudian letakkan beg pada belting dan scan barcode pada tag. Jumlah berat keluar pada skrin dan belting pun bergerak membawa beg kami. Done.. Mudahnya check-in luggage cara self service ni. Tak perlu guna staff untuk bertugas di kaunter. Terbaiklah..

Masih awal lagi. Briefing dan bergambar dulu
Dah boleh check-in kat Terminal 2
Kita try buat sendiri kat self service machine ye

Self check-in for Norwegian Air

Baru jam 6.25 pagi. Ada banyak masa lagi sebelum departure. Kami mencari ruang rehat yang agak tersorok untuk kami menunaikan solat subuh. Selesai solat kami berehat sambil menunggu masa untuk ke departure gate. Kami breakfast makanan Sharifah yang dah sedia dimasak sebelum keluar tadi. Tak sempat nak makan kat rumah. Memang cadanganya nak makan di airport sebab ada masa yang banyak sebelum naik flight. Lebih sejam juga kami melepak sambil berborak. Sempat lagi saya pecahkan nanah yang ada di jari. Sehari sebelum travel dah terasa bengkak tapi masih belum bernanah lagi. Kali ni dah makin besar dan sakit. Abang Fikri paksa saya untuk pecahkan sebab takut kuman duduk lama kat dalam nanah tu. Nasib baik tak demam. Kalau demam dah tentu tak syok nak berjalan.

Fuhh lega.. Maaf gambar kurang menyelerakan..
Jam 7.30 pagi, 40 minit sebelum boarding barulah kami bergerak menuju ke kaunter imigresen yang terletak di tingkat atas. Terkejutnya bila kami sampai di atas, barisan teramatlah panjangnya!. Terus saya rasa macam tak sedap hati. Baru terfikir, kenapalah kami tak terus ke kaunter imigresen selepas check-in luggage tadi. Sepatutnya bila dah ada kat area boarding gate barulah boleh berehat atau nak buat benda lain. Dah la tak tau berapa jauh departure gate dari kaunter imigresen ni. Kalau jauh macam KLIA2 memang tak sempat la jawabnya. Kenapalah boleh terlupa kena lalu kaunter imigresen dulu sebelum ke boarding gate. Padahal bukannya first time naik flight. Huhu.. Takpe, tenangkan fikiran sambil beratur panjang menunggu giliran. Ya Allah, Kau sempatkanlah kami semua sampai ke boarding gate sebelum tutup. In shaa Allah..

Panjang sangat orang beratur ni. Huhu..
Alhamdulillah, walaupun barisan panjang tapi banyak kaunter dibuka. Jam 7.45 pagi saya dan wife selesai berurusan tanpa sebarang masalah. Yang lain kami tak pasti sebab semua masuk kaunter yang berbeza mengikut arahan staff yang bertugas di lorong. Kami tunggu sambil mencari info tentang nombor boarding gate sebab tak dinyatakan dalam tiket kami. Rama dan Sue juga dah selesai di kaunter imigresen. Diorang pun tak nampak Fa dan Abang Fikri. 5 minit kami menunggu tapi masih tak nampak kelibat diorang. Takkan kena tahan kot, sebab diorang kat belakang kami je masa beratur tadi. Saya cuba whatsapp tapi tak berjawab. Saya jadi tak sedap hati sebab agak jauh juga nak ke boarding gate. Saya tak pasti adakah diorang dah jalan dulu atau masih sangkut kat kaunter. Jadi kami berempat ambil keputusan untuk jalan dulu ke boarding gate dengan harapan diorang juga dalam perjalanan ke sana. Sedang kami berjalan, saya nampak pada skrin boarding gate kami dah 'closed'!.. Haduii.. Dengan pantas saya berlari sampai tak sempat nak maklum pada yang lain. Saya fikir bila sampai dulu boleh la bagitau kat staff bertugas yang kawan saya masih ada lagi di belakang. Dah macam amazing race je berlari di celah orang ramai. Huhu..

Mencari info tentang boarding gate
Mana la perginya Fa dan Abang Fikri ni

Scene at Kastrup Airport


@ NORWEGIAN AIR D8261

Tepat jam 7.55 pagi saya sampai di boarding gate. Ada seorang staff lelaki bermuka serius sedang berdiri di pintu. Penumpang yang lain semuanya dah masuk dalam flight. Saya maklumkan pada staff tu yang kawan saya ada 5 orang lagi dalam perjalanan ke sini. Harap dapat tunggu. Staff tu minta cepat sikit. Masa ni saya teringat kisah penumpang Air Asia yang dah ada di boarding gate tapi tak dibenarkan masuk. Walaupun Norwegian Air juga low-cost carrier sama seperti Air Asia, harapnya diorang takdelah halang kawan-kawan saya dari masuk ke dalam flight. Saya terus berjalan ke pintu flight, tapi tak masuk sebab tunggu wife saya. Takut lepas saya masuk terus pintu ditutup. Tak ke naya saya sorang je pergi Helsinki. Huhu.. Seminit kemudian wife saya pun sampai dan stewardess arahkan kami untuk masuk ke dalam flight. Wife saya merayu kat stewardess supaya tunggu kawan kami. Saya duduk di tepi tingkap dan kelihatan Rama dan Sue sedang berjalan masuk. Tinggal Fa dan Abang Fikri je yang tak nampak lagi. Staff lelaki yang menjaga pintu tadi masuk ke dalam flight dan bercakap dengan kami. Dia hanya boleh bagi lagi seminit je untuk kawan kami. Jika tak muncul juga pintu flight ni akan ditutup. Huhu.. Tak henti-henti kami berdoa agar Fa dan Abang Fikri muncul dalam masa seminit ni. Akhirnya saya nampak mereka berdua sedang berjalan masuk ke dalam flight. Alhamdulillah.. Terima kasih Ya Allah kerana makbulkan permintaan kami. Lega sangat-sangat..

Fa dan Abang Fikri sempat masuk dalam flight. Alhamdulillah..
Fa dan Abang Fikri masuk flight jam 8.05 pagi. Memang ajaib la Norwegian Air bagi penumpang masuk lagi. Kalau flight lain kebanyakannya dah tutup 10 minit sebelum boarding. Memang rezeki Fa dan Abang Fikri untuk menjejakkan kaki di bumi Finland. Abang Fikri kata kalau diorang tak dapat masuk, diorang akan stay di Copenhagen dan terpaksa cari hotel 2 malam sehingga kami balik. Saya tak pasti beg diorang dikeluarkan semula atau dibawa juga ke Helsinki. Ada sumber yang kata jika penumpang tak naik, beg diorang akan dikeluarkan. Tapi sempat ke diorang nak cari beg tu? Wallahu 'alam. Apa-apa pun kalau la beg diorang ikut kami sekali ke Helsinki, nampaknya terpaksa lah kami letak kat luggage storage di airport. Tapi bila ambil balik macam mana nak bawak naik flight? Berat beg tu nak kira atas tiket siapa? Huhu.. Tapi apa yang penting ianya tak berlaku buat masa ni. Semua akan sampai Helsinki, In shaa Allah.. Peristiwa ni boleh dijadikan iktibar dan pengalaman hidup yang berguna. Morale of the story, jangan lepak lama-lama selagi tak lepas imigresen. Ok, masa untuk rehat sambil tunggu flight berlepas. Penat berlari tadi. Hahah..

Low-cost carrier. Apa yang nak dipertikaikan? Janji sampai destinasi impian..
Nampaknya flight delay 10 minit kerana kami. Hihi.. Stewardess takkan brief tentang keselamatan selagi semua penumpang belum berada dalam flight. Lepas Fa dan Abang Fikri duduk dan semua dah bersedia, barulah mereka mulakan penerangan. Jam 8.20 pagi flight Norwegian Air D8261 berlepas dari Kastrup International Airport menuju ke Finland. Takde movie atau lagu yang nak didengar dalam flight ni. Nasib baik perjalanan tak jauh, dalam 1 jam 35 minit je. Saya mula tukar waktu pada jam. Finland sejam awal dari Denmark. Kami dijangka sampai di Helsinki Vantaa International Airport jam 10.45 pagi waktu Finland. Mungkin 10.55 pagi kot sebab kami yang buat flight lewat berlepas. Hihi..

Finland, mu tunggu aku datang! Hehe..

Fly with Norwegian Air


@ HELSINKI VANTAA INTERNATIONAL AIRPORT

Seperti yang dijangka, memang betul jam 10.55 pagi flight kami mendarat dengan selamatnya di Helsinki Vantaa International Airport. Terujanya saya sebab tak sangka dapat sampai ke negara Finland, antara negara yang tak ramai orang lawat melainkan untuk melihat Aurora Borealis. Apa yang terkenal di Finland selain dari aurora ye? Suatu masa dulu, satu produk dari sini telah menjadi kegilaan setiap manusia di muka bumi iaitu Nokia. Namun sejak hadirnya teknologi smartphones daripada Samsung, handphone tekan butang sudah kurang popular. Baru-baru ni Nokia 'hidup' semula dengan device terbaru, tapi masih lagi kurang diminati apabila Apple dan Samsung makin upgrade produk masing-masing. Apa-apa pun Nokia tetap menjadi kenangan pada generasi 80 dan 90an. Bunyi polyphonic masih terngiang-ngiang di telinga. Tambah pula dapat create ringtones sendiri. Cukup hebat dah masa tu. Budak zaman sekarang apa tau. Hehe..

Flight Route: From Kastrup Int' Airport to Helsinki Vantaa Int' Airport
Tq Norwegian Air for flying me to Helsinki!..
Jam 11.05 pagi kami dibenarkan keluar dari flight. Terima kasih Norwegian Air!. Sebelum ni saya selalu masuk website Norwegian Air kerana sentiasa ada offer yang menarik ke destinasi di Eropah. Walaupun ianya low-cost carrier, tapi ada juga long haul flight. Cuma ia tak mendarat di KLIA. Option airport terdekat adalah Singapore dan Phuket. Saya pernah dapat harga tiket yang agak menarik dari Singapore ke London pada 2017 tapi malangnya itulah satu-satunya tahun sejak 2011 saya tak travel di hujung tahun. Huhu.. Kami masuk ke dalam terminal. Agak confuse dengan signboard di sini. Saya bertanyakan pada staff bertugas mana arah untuk kami ke tempat ambil beg sebab ada 3 signboard keluar, Exit 1, Exit 2A dan Exit 2B. Staf tu bagitau untuk flight Norwegian Air kami kena keluar ikut Exit 1. Keluar je dari Exit 1 terus nampak tempat baggage claim. Beg kami di Belting 23. Sampai je terus nampak beg kami keluar dari belting. Alhamdulillah..

Mencari pintu keluar dan baggage claim area

Jalan-jalan di dalam terminal

Kami keluar ke ruang terminal utama. Macam biasa perkara pertama yang wajib dibuat, kami keluar dulu dari terminal untuk melihat suasana sekitar dan merasai suhu semasa di Helsinki. Nampaknya masih belum nampak salji turun lagi tapi teramatlah sejuknya. Cuaca mendung dan jalanraya kelihatan basah menunjukkan hujan baru je berhenti. Kami masuk semula ke dalam terminal untuk mencari jalan ke train station. Kami ikut je signboard arah menuju ke train station. Keadaan kedai di dalam terminal nampak macam baru walaupun ianya sudah beroperasi sejak 1952. Helsinki Vantaa International Airport telah mendapat ranking ke-16 dalam Skytrax World's Top Airport 2018 dan juga Best Airport in Northern Europe 2018. Syabas!..

Weather forecast hari ni di Helsinki. Ramalan salji turun malam ni
Suasana mendung di luar terminal
Keadaan di dalam terminal. Tenang..
Daripada terminal, kami kena turun melalui eskalator yang panjang ke bawah tanah. Jauh juga nak berjalan sampai station. Huhu.. Akhirnya jam 11.50 pagi kami sampai juga di Lentoasema Station, iaitu nama station bagi hentian di Helsinki Airport. Saya mencari maklumat tentang route train dan juga public transport yang lain. Agak unik route bagi train untuk perjalanan pergi dan balik dari airport ke bandar Helsinki. Route yang dinamakan Ring Rail Line adalah seperti satu loop dan kita boleh naik mana-mana platform di sini untuk ke pusat bandar. Boleh pilih sama ada nak ikut laluan I-Train ataupun P-Train sebab kedua-duanya akan sampai di pusat bandar Helsinki. Untuk public transport di bandar pula agak confuse sikit sebab banyak option seperti bas, train, metro ataupun tram. Boleh dikatakan agak mudah juga la untuk ke mana-mana destinasi di sekitar Helsinki. In shaa Allah lepas 2-3 kali naik public transport di sini dah boleh faham tentang route, sama seperti di Copenhagen.

Ring Rail Line. Boleh bagi nama Heart-shaped Line. Hihi..
Route map bagi public transport di bandar Helsinki
Jauhnya nak sampai ke train station dari terminal
Ini baru route map untuk ke airport dan bandar Helsinki. Kalau buka website HSL (public transport company) lagi banyak route map yang diberi. Kami cuma nak explore bandar Helsinki je. Jadi cukup dengan merujuk map di atas. Dah faham tentang route, nak naik kenalah beli tiket. Saya pun gunalah mesin tiket yang ada di situ. Arahan ada dalam English membuatkan pembelian tiket tidaklah sesukar mana. Yang penting kena tau jenis tiket yang nak dibeli. Kami akan berada di Helsinki sehingga 12 Disember 2018, jadi kami akan beli 2-Days Regional Tickets yang berharga EUR21.00/person. Baik beli 2 hari terus, tak payah nak beli tiket lagi sampailah kami meninggalkan Finland nanti. Kalau beli 1-Day tiket harganya EUR14.00/person. Kat Finland matawang yang digunakan adalah Euro.

Mari beli tiket public transport di Helsinki
Tiket 2-Days Regional dan resit pembelian
Tiket ni akan mula aktif apabila kita touch pada reader. Reader akan keluar bunyi beep dan warna hijau menandakan tiket telah di scan. Maka bermulalah validity kad tu sampai 48 jam berikutnya. Tiket ni boleh digunakan untuk semua jenis public transport di Helsinki. Tambah best lagi apabila tiket kami ni juga valid untuk naik feri ke satu pulau yang famous dan bersejarah di Helsinki iaitu Suomenlinna. In shaa Allah kami akan ke sana jika sempat. Tiket yang kami beli ni boleh lalu region Helsinki, Espoo, Kauniainen dan Vantaa. Kalau nak ke region yang lain kena beli tiket lain seperti 2-Zone atau 3-Zone extended region yang dah tentu lagi tinggi harganya. Takpelah, kami cuma nak meronda di area Helsinki dan ke airport di Vantaa.

Jangan sebut banyak kali nama station ni ye. Hehe..

Keadaan di Lentoasema Station

Banyak nama station yang pelik kat sini. Setiap station akan tertulis dua nama, yang di atas adalah dalam Finnish, manakala di bawah adalah dalam Swedish ataupun English jika wujud. Tergeliat juga lidah nak menyebut nama dalam bahasa Finnish. Ada banyak pulak tanda kat huruf-huruf tertentu. Dulu masa sekolah yang saya masih ingat hanya belajar huruf  e-taling dan e-pepet je. Hihi.. Nak tau macam mana sebutannya kena dengar dalam train nanti. Mesti ada operator sebut nama setiap kali sampai station. Boleh la belajar beberapa sebutan Finnish. Hahah.. Setelah semua dah beli tiket masing-masing dan tap pada reader, kami menunggu ketibaan train. Tak kira train mana yang sampai dulu kami terus naik sebab yakin train tersebut akan menuju ke pusat bandar Helsinki. Tak sabar nak tengok bagaimana rupa bandar Helsinki. Harap berbaloi untuk menimba pengalaman hidup yang baru. Wallahu ' alam..

Menunggu train sampai untuk bawa kami ke bandar Helsinki


Monday, 22 April 2019

JJCP Scandiscovery: Day 02 (Part #3)

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

HARI/TARIKH:
@ AHAD, 9 DISEMBER 2018

LOKASI KEJADIAN:
@ DYREHAVSBAKKEN
@ STROGET SHOPPING STREET
@ HARD ROCK CAFE COPENHAGEN


Jam 2.52 petang kami naik S-Train F. Tak sampai 10 minit perjalanan kami dah sampai di Hellerup Station. Destinasi kami bukan di sini. Kami kena turun dan tukar train untuk ke destinasi sebenarnya iaitu Klampenborg Station. Hellerup adalah station yang terakhir untuk pemegang tiket City Pass. Station di sini agak besar dan kebanyakan orang ramai turun untuk switch train dan teruskan perjalanan ke destinasi masing-masing. Saya confuse sebab banyak platform kat sini. Saya mintak yang lain tunggu sementara saya check platform mana kami akan naik untuk ke Klampenborg Station. Terpaksa la naik dan turun tangga untuk mencari info tentang platform. Huhu..

Train Route: From Bispepjerg Station to Hellerup Station
Cuba cari saya ada kat mana. Jawapan kat video bawah ni
Besar juga Hellerup Station ni. Sempat lagi bergambar di tangga.
Hellerup Station

Jauh saya menapak mencari platform manakah yang kami patut tunggu train. Akhirnya jumpa juga info yang dicari. S-Train C menuju ke Klampenborg akan tiba di platform 3 pada jam 3.12 petang. Tinggal 7 minit je sebelum train sampai. Dengan pantas saya patah semula dan kami turun di platform 3. Kalau tertinggal train ni kami kena tunggu lagi 20 minit untuk train berikutnya. Dah tentu gelap bila sampai sana nanti. Huhu.. Kalau boleh nak sampai di pintu masuk tempat tu masa cuaca masih cerah lagi. Dapatlah pemandangan yang clear sikit. Bila dah ada dalam tu sampai malam pun takpe.

Sedang elok menunggu 5 minit je sebelum train sampai
Perjalanan dalam train dari Hellerup Station ke Klampenborg Station mengambil masa hanya 5 minit. Turun je dari train kami disambut dengan hujan renyai. Kami keluarkan baju hujan masing-masing tapi kejap je pakai sebab hujan dah mula berhenti. Yang tinggal hanya cuaca yang makin sejuk. Huhu.. Kami berjalan menyusuri kawasan perumahan. Besarnya tanah rumah banglo kat sini. Mesti golongan atasan yang ramai tinggal kat sini. Kelihatan banyak kereta yang parking di bahu jalan menandakan kami hampir sampai di tempat yang dituju. Cuaca pun dah mula senja tapi masih nampak lagi keadaan sekeliling. Itu yang penting kena sampai sebelum cuaca gelap. Hehe..

Train Route: From Hellerup Station to Klampenborg Station
Itulah destinasi kami. Dyrehavsbakken namanya
Kawasan parking yang luas di luar pintu masuk

@ DYREHAVSBAKKEN

Jam 3.35 petang, setelah berjalan kaki selama 20 minit dari Klampenborg Station, kami tiba di pintu masuk tempat yang ingin kami lawati iaitu Dyrehavsbakken (The Deer Pasture's Hill) atau nama singkatannya Bakken (The Hill). Ia adalah sebuah taman hiburan. Yang membuatkan saya nak datang ke sini bukanlah nak main permainan yang ada kat sini, tapi lebih kepada ingin mengetahui sejarahnya. Walaupun Bakken tak sehebat Tivoli Park yang famous di tengah bandar Copenhagen, tapi ia mempunyai sejarahnya tersendiri. Bakken Amusement Park dibuka pada tahun 1583 dan ia adalah taman hiburan tertua di dunia yang masih beroperasi!. Kalau dikirakan dah 435 tahun tempat ni dibuka. Banyak generasi yang pernah datang ke sini. Huhu.. Lagi best tempat ni masuk percuma. Nak main je baru kena bayar. Kalau nak masuk Tivoli Park kena bayar entrance fee. Jadi apa yang kami akan buat kat sini? Kami jalan-jalan tengok kedai dan gelagat pengunjung yang bermain je lah ye. Hehe..

Walking Route: From Klampenborg Station to Bakken
Pintu masuk Bakken. Besar juga tempatnya. Letih nak berjalan nih. Huhu..
Kami berjalan mengikut laluan pada peta. Rasanya tak dapat nak cover semua tempat dalam ni. Kaki pun dah letih ni. Jauh sangat kami gunakan khidmat kaki kami hari ni. Hehe.. Pengalaman hidup punya pasal, gagahkan jua. Ramai pengunjung di sini. Maklumlah, hari ni Ahad. Ramai yang ambil peluang untuk bersantai di sini sebab Bakken bukannya setiap hari dibuka. Ia hanya dibuka pada hari dan waktu tertentu je. Mula-mula saya cadang nak pergi ke sini masa hari terakhir sebelum balik Malaysia nanti sebab jadual hari ni sangat pack dan banyak berjalan kaki. Takut terlalu penat sampai mengganggu kesihatan pulak. Dah la lama lagi kat sini. Bila saya check tarikh dalam website Bakken, hari terakhir kami di sini Bakken tak dibuka. Jadi kepada yang nak ke sini especially musim winter, lebih baik semak dulu tarikh ia dibuka ye. Nanti menyesal jalan jauh tapi tak dapat nak masuk. Huhu..

Bakken Maps
Sempat kami sampai di sini masa cerah dan lihat suasana di Bakken
Daripada pamplets yang saya baca, ada 32 rides kat sini yang boleh dicuba. Selain tu kat sini juga ada cinema, theater, kedai-kedai dan restoran. Memang besar sungguh tempat ni. Kami meronda dalam kawasan ni sehingga cuaca gelap. Walaupun dah malam tapi tetap happening dengan lampu yang berwarna-warni dan pengunjung yang menjerit naik bermacam rides di sini. Darjah kesejukan juga makin bertambah. Nasib baik di setiap laluan ada diletakkan kayu api untuk memanaskan tangan dan badan. Saya tengok juga harga tiket untuk naik beberapa rides. Macam biasalah, dah tentu ikut kadar matawang semasa kat sini. Huhu.. Kebanyakan rides kat sini sesuai untuk kanak-kanak, hanya beberapa je yang extreme. Kami yang dewasa ni hanya seronok tengok je. Duit cash yang ada kami cuma allocate untuk makan, beli fridge magnet dan keychain je. Hahah..

Cuaca makin gelap dan suhu pun makin sejuk. Huhu..
Secara personal, saya tak berminat nak layan permainan macam ni. Antara sebab selain dari faktor usia, saya sebenarnya fobia dengan permainan yang laju-laju ni. Serius takut. Huhu.. Dulu masa muda remaja pernah la cuba, tapi cukuplah rasanya zaman kegemilangan tu. Wife saya lagilah takut nak naik. Pernah dia menangis bila saya paksa dia naik corkscrew kat Genting tu. Saya pun buat-buat berani je time tu. Hihi.. Kami selalu bawa anak-anak ke tempat macam ni. Tapi kami hanya jadi tukang bayar dan pemerhati je lah. Biarlah anak-anak yang seronok dan teruja bermain. Bukan hanya tempat macam ni yang saya takut. Kalau pergi waterpark pun sama. Saya setakat mandi kat kolam je, tak berani nak naik slides pusing-pusing tu. Takut muntah je bila sampai bawah. Hahah..

Dah gelap pun masih happening kat sini
Evening at Bakken

Rama dah mula pening kepala. Sampai berasap kepala dia bila buka snowcap. Huhu.. Kami berehat seketika untuk menghilangkan penat terutamanya kaki kami. Lepas ni nak berjalan balik ke Klampenborg Station. Saya melihat peta untuk mengetahui kedudukan kami dalam Bakken. Jauh juga kalau nak patah balik ke pintu masuk tadi. Tengok pada google map rasanya ada jalan lain untuk keluar dari sini. Hampir sejam dah kami berada di sini. Cukup dah pengalaman berharga yang diperolehi di taman hiburan tertua di dunia ni. Bekalan air kopi yang saya bawa dah habis. Memang tak cukup sebotol untuk 2 orang. Air kopi sedap pulak tu. Hihi.. Trip lepas ni kena make sure setiap orang bawa thermos, barulah cukup untuk aktiviti seharian.

Kita rehat dulu kasi hilang pening dan penat
Jam 4.30 petang kami teruskan perjalanan. Kami sampai di satu kawasan hujung yang gelap di depan. Ada satu gerai menjual air dan aiskrim. Ada juga ye orang yang makan aiskrim musim sejuk macam ni. Huhu.. Kami order air coklat panas. Sambil tu kami bertanya pada tuan kedai jalan yang paling dekat untuk balik ke Klampenborg Station. Tuan kedai kata yang paling dekat ikut jalan yang gelap ni hingga jumpa simpang tiga, kemudian ke kanan dan terus sampai di station. Alhamdulillah, kami tak perlu nak patah semula ke pintu masuk tadi. Legaa.. Sambil menunggu air kami siap, kami ditegur oleh couple tua yang juga sedang menunggu pesanan. Ramah betul uncle dan auntie ni. Dia tanya kami dari mana. Itu lah soalan pertama yang standard untuk memulakan perbualan. Mungkin diorang pelik jumpa orang Asia kat sini kot. Sepanjang kami berada di sini pun memang tak nampak muka Asia apatah lagi orang melayu.

Nampak sedap aiskrim tu. Kita layan hot chocolate je..
Kami mengucapkan terima kasih pada tuan kedai kerana bantu tunjuk arah ke Klampenborg Station. Sampai masa untuk mengucapkan selamat tinggal pada Bakken. Walaupun takde satu pun permainan yang kami cuba, yang penting kami dapat merasa pengalaman suasana di taman hiburan tertua di dunia yang masih beroperasi hingga hari ni. Kaki rasa sakit pun tetap rasa puas hati. Hihi.. Rama dah mula ok dengan isu peningnya. Maka bermulalah perjalanan kami melalui lorong yang gelap menuju ke Klampenborg Station. Sambil jalan tu kena perati juga atas jalan. Ada banyak tinggalan pepejal berwarna coklat dari kuda yang lalu di sini. Hahah..

Walking Route: From Bakken to Klampenborg Station
Kami sampai di Klampenborg Station jam 5.00 petang dan kelihatan train baru je bergerak. Nampaknya terpaksa tunggu dalam kesejukan lagi 20 minit untuk train berikutnya. Rama bertanya lepas ni nak ke mana. Dia ingat kita balik terus ke rumah. Rupanya masih ada lagi tempat yang akan diterjah. Hihi.. Kesian dia bila tengok dah macam tak berdaya duduk di kerusi platform. Pening kepala terasa lagi, tapi kaki masih kuat melangkah. Takpe, kita rehat dulu tunggu train sampai, kemudian sambung rehat dalam train. In shaa Allah hilang la pening tu kejap lagi. Huhu.. Jam 5.10 petang S-Train tiba tapi waktu bergerak pada skrin jam 5.20 petang. Klampenborg Station adalah station yang terakhir untuk S-Train C. Kami terus masuk ke dalam train sebab tak tahan kesejukan di luar. Tepat jam 5.20 petang train mula bergerak meninggalkan Klampenborg Station. Kami turun di Norreport Station untuk tukar kepada Metro 1 menuju ke station pagi tadi iaitu Kongens Nytorv Station. Tempat yang kami nak pergi terletak berdekatan dengan station ni.

Train & Metro Route: From Klampenborg to Kongens Nytorv via Norreport

@ STROGET SHOPPING STREET

Kami sampai di Kongens Nytorv Station jam 5.45 petang. Kami keluar dari station dan berjalan dalam 100 meter untuk sampai ke lorong yang bernama Stroget. Dari sini bermulanya lorong Stroget Shopping Street sepanjang 1.1km dan antara salah satu shopping street terpanjang di Eropah. Butik-butik berjenama dan ekslusif di dunia semuanya ada di sini. Di permulaan perjalanan kami singgah dulu di satu kedai souvenir. Harga barang di sini sama seperti kedai souvenir pagi tadi. Maknanya memang begitulah harga souvenir kat sini. Huhu.. Kami beli la juga 2-3 fridge magnet untuk ditambahkan pada dinding rumah kami. Rama sungguh teruja bila masuk dalam kedai souvenir ni. Harap peningnya sudah hilang. Barulah seronok nak berjalan. Hihi.. Selesai beli apa yang patut untuk kenangan, kami teruskan perjalanan menyusuri Stroget Shopping Street dalam keadaan hujan renyai dan cuaca yang amat sejuk. Banyak butik yang dah tutup. Kalau buka pun kami sekadar bergambar kat signboard kedai je. Hehe.. Memang tak mampu nak shopping kat sini berbanding bandar London dan Paris. Itupun shopping kat Primark je. Saya dah check tiada Primark di Scandinavia. Kecewa.. Hihi..

Walking Route: From Kongens Nytorv Station to Stroget and the shopping street
Welcome to Stroget Shopping Street
Singgah kedai souvenir dulu. Agak-agak patung viking ni dia jual tak? Comel..
Antara butik yang ada di sepanjang jalan. Posing sambil tahan sejuk tu. Hihi..

Night view at Stroget

Kami berpisah dan set untuk berjumpa di hujung lorong. Biarlah masing-masing berjalan melihat kedai-kedai yang ada di sini. In shaa Allah takkan sesat sebab lorong ni lurus sampai ke penghujungnya. Di pertengahan jalan ada christmas market dan ramai pengunjung sedang duduk minum. Kami melihat gerai-gerai jualan yang ada. Saya amat tertarik dengan kain atau sarung bantal yang bercorak bunga ala Scandic. Bayangkan kalau pasang kat sarung kusyen dan bantal kat rumah. Tapi bila melihatkan harganya memang tak masuk akal. Hanya mampu berangan je lah. Huhu..

Jalan-jalan di christmas market. Tools tu coklat sebenarnya. Kreatif sungguh..
Habis meronda dan tiada hasil dibawa keluar dari christmas market, kami teruskan perjalanan hingga ke hujung lorong. Ada satu lagi tempat yang nak diterjah di hujung tu. Tempat ni adalah senarai wajib datang ke sini. Kami yang terawal sampai. Yang lain masih meronda lagi di belakang. Banyak juga restoran di sini. Restoran cina dah tentu ada. Yang pastinya saya jumpa satu restoran halal di sini, tapi kami tak masuk. Perut masih terasa kenyang lagi walaupun last kami makan masa lunch tadi di Norrebro. Entah kenapa tak rasa lapar pulak. Balik rumah kejap lagi confirm kena makan dulu sebelum tidur. Boleh la kurangkan sikit berat beg. Misi menurunkan kapasiti berat luggage perlu dilakukan sebelum naik flight esok. Kalau tak terpaksalah korbankan beberapa barang yang tak diperlukan. Tapi rasanya semua barang penting. Tengok lah esok macam mana. Huhu..

Ada option kedai halal di sini

@ HARD ROCK CAFE COPENHAGEN

Jam 6.50 petang kami semua dah berkumpul di hujung lorong. Pandang je ke kanan terus nampak signboard Hard Rock Cafe. A-must-visit store for me when travelling. Hard Rock Cafe adalah antara lokasi utama yang saya pasti masukkan ketika menyediakan itinerary. Trip kali ni banyak juga saya amik order dari kawan-kawan yang minat mengumpul merchandise dari Hard Rock. Tambah pula trip kali ni ke negara yang agak jarang orang nak pergi. Jadi ramailah yang order beserta duit. Setakat cakap  kosong atau whatsapp tu memang banyak. Yang tu boleh abaikan. Hanya peminat tegar je yang akan bagi duit sebab diorang tau range harga merchandise HRC bukannya murah.

Walking Route: Hard Rock Cafe Copenhagen location from Stroget Shopping Street
Kami masuk ke dalam Hard Rock yang ke-26 dalam listing saya. Rock Shop di sini tak berapa besar namun banyak merchandise yang dijual. Seperti biasa, saya akan mencari design t-shirt HRC yang masih saya belum miliki untuk tambah koleksi peribadi saya. Design couture untuk perempuan paling banyak pilihan. Wife saya suka la tu. Hihi.. Untuk lelaki selain dari design classic dan wood panel tee, hanya ada beberapa pilihan je. Saya nak cadangkan HRC untuk buat lebih banyak design lah. Sekarang HRC jarang keluarkan design yang ada gambar gitar. Design masa zaman dulu lagi banyak pilihan berbanding sekarang. Ganas-ganas semuanya. Barulah terserlah identiti Rock tu dan kena dengan nama cafe. Hahah..

Let's explore HRC Copenhagen!..
Banyak merchandise kat sini. Nampaknya dah ada t-shirt yang menjadi pilihan hati
Dalam banyak-banyak design, nasib baik ada yang saya belum pernah miliki dalam koleksi. Sambil melihat, saya ambil gambar dan post dalam facebook. Ramai juga yang pm saya bertanyakan tentang barang HRC. Ada yang siap order. Saya pun bagilah harga beserta akaun bank. No money no HRC. Hihi.. Saya tak berapa suka sangat post dalam media sosial. Tapi untuk HRC saya kecualikan. Boleh dikatakan majoriti kenalan saya tak tau saya akan travel ke sini. Yang confirm tau hanya pengumpul tegar HRC dan pengetua je sebab saya kena mohon kebenaran ke luar negara. Selalunya bila hari kejadian barulah ramai kawan-kawan yang tau setelah wife saya mula post sejak dari airport. Tak suka kecoh awal sampai buat countdown. Tau orang menyampah walaupun facebook atau instagram tu hak masing-masing untuk post. Menyampah atau jealous? Haha..

Rama dah mula terjebak dengan HRC. Hehe..
Selesai sudah urusan mengumpul koleksi di HRC Copenhagen. Kepada kawan yang tak sempat order masih berpeluang lagi sebab last day nanti saya akan berada di Copenhagen. Boleh la singgah beli untuk kawan-kawan. Sambil tu suruh diorang standby juga tengok facebook untuk lokasi HRC lain yang bakal saya pergi sebab hanya sekali je saya akan singgah. Cuma HRC Copenhagen je yang boleh repeat semula masa last day sebelum balik Malaysia nanti. Rama yang baru menjinakkan diri dalam dunia HRC banyak juga dia shopping. Bila la lagi nak sampai sini kan. Taku nanti menyesal kalau tak beli. Hehe..

Mission accomplished @ HRC Copenhagen!
Jam 7.30 malam kami meninggalkan HRC Copenhagen menuju ke train station yang terdekat. Nampaknya sudah sampai ke penghujung perjalanan kami mencari pengalaman di Copenhagen untuk hari ni. Banyak dah tempat yang kami terjah. Sedang elok kaki pun dah mula penat untuk melangkah. Jam 7.40 malam kami sampai di Vesterport Station. Lagi 5 minit S-Train A akan sampai. Tak ramai orang di station. Mungkin semua dah sampai rumah masing-masing sebab esok dah start kerja. Hari Isnin la hari yang paling malas nak pergi kerja setelah 2 hari berehat kat rumah. Confirm ramai yang moody Monday blues esok. Tapi bila travel tak kisah hari apa pun, tetap seronok. Hehe..

Walking Route: From HRC Copenhagen to Vesterport Station
Menunggu S-Train A route ke Koge sampai di station
S-Train A sampai di Vesterport Station jam 7.50 malam. Keadaan dalam train amat lengang. Train bergerak mengikut route ke Koge. Jam 8.05 malam train tiba di Friheden Station dan kami turun dari platform. Kali ni kami nak try naik bas menuju ke homestay. Kami mencari signboard hentian bas bernombor 132 yang akan lalu di depan homestay kami. Kena pastikan nombor bas yang betul sebab ada beberapa platform untuk bas berhenti di sini. Satu bas pun takde yang sampai lagi. Cuaca sejuk sangat ni. Huhu.. 10 minit menunggu akhirnya kelihatan bas 132 masuk simpang ke hentian tempat kami menunggu. First time naik bas di sini. Sama seperti train, dalam bas hanya ada mesin untuk cek travel card. Kami hanya perlu tunjuk 24-hour ticket pada driver. Kalau taknak tunjuk pun boleh, bagitau je ada tiket. Driver tu tak kisah pun. Tapi kalau ada officer yang check kenalah tunjuk tiket tu. Mudah betul sistem tiket kat sini. Yang tak bestnya cuma harga tiket yang mahal. Huhu..

First experience naik local bus di Copenhagen
Saya standby untuk tekan loceng bila bas dah makin hampir dengan homestay kami. Boleh pulak driver ni tak berhenti. Tak dengar bunyi loceng kot. Saya tekan lagi sekali dan barulah dia berhenti, tapi terlajak satu stop. Maka terpaksalah kami berjalan patah balik ke homestay. Saje je driver ni buat onar ye. Nasib baik tak jauh sangat. Kalau jauh lebih baik jalan kaki je dari Friheden Station tadi. Punyalah nak try naik local bus. Terlajak bas stop boleh dikira sebagai pengalaman juga tu. Hehe.. Jam 8.20 malam kami sampai di homestay. Masuk je rumah terus sediakan menu makan malam. Boleh mendatangkan marah jika tidur dalam keadaan lapar. Hihi.. Selesai makan kami bersiap-siap untuk tidur. Kena tidur awal sebab esok awal pagi dah nak kena bangun dan bersiap untuk ke airport. Nak kemas rumah lagi. Jadi memang kena bangun awal. Jam 9.30 malam off-light dan masing-masing tidur dengan penuh kepuasan dan keletihan. Wallahu 'alam..

Bus Route: From Friheden St. to Airbnb. Siap terlajak skali. Hihi..
Jumlah penggunaan kaki hari ni